Nieuws

Johnson en Macron gaan overleggen over visserijconflict, Britse marineschepen weg

De Britse premier Johnson en de Franse president Macron gaan de komende dagen overleggen om het visserijconflict bij Jersey te beëindigen. Dit meldt de Britse krant The Times. Volgens Johnson is het geschil ‘voor nu’ voorbij, omdat Franse vissersboten de wateren rond Jersey hebben verlaten.

Franse vissers protesteren in Granville, omdat hun visrechten in de wateren van Jersey beperkt zijn. Beeld Getty Images
Franse vissers protesteren in Granville, omdat hun visrechten in de wateren van Jersey beperkt zijn.Beeld Getty Images

Britse marineschepen zijn donderdag teruggekeerd naar hun thuishaven, maar Johnson waarschuwde in een verklaring dat ze elk moment weer kunnen worden ingezet. ‘We blijven stand-by om verdere assistentie te verlenen als Jersey dat verzoekt’, aldus de premier, nadat de spanningen tussen beide landen hoog waren opgelopen.

Volgens The Times zullen Johnson en Macron de ‘broederlijke’ relatie tussen de twee bondgenoten, die een deuk heeft opgelopen door het conflict, snel proberen te herstellen. Volgens een hoge regeringsbron in Londen willen beide leiders ‘de retoriek verminderen’ voor de start volgende maand van de G7-top van wereldleiders.

Deze wordt in Londen gehouden onder het voorzitterschap van de Britse premier. ‘Wij zijn trouwe bondgenoten en er zijn geen fundamentele verschillen, maar het gaat er nu even ongemakkelijk aan toe’, aldus de regeringsfunctionaris tegen de krant.

Beide landen stuurden woensdag en donderdag marineschepen naar Jersey omdat Franse vissers boos zijn dat hun visrechten in het gebied werden beperkt. De Fransen zeggen dat dit in strijd is met het Brexit-akkoord, maar Londen en het eiland ontkennen dit.

Huiswaarts

Direct na de berichten dat protesterende Franse vissers de wateren bij Jersey hadden verlaten, liet Johnson op juichende toon van zich horen. ‘Ik ben blij dat de situatie in Jersey is opgelost’, twitterde de premier nadat zo’n vijftig Franse vissersboten weer huiswaarts waren gekeerd. Hij bedankte de Britse marine voor hun ‘snelle reactie’.

Johnson: ‘Het Verenigd Koninkrijk zal altijd resoluut achter de bevolking van Jersey staan.’ Hierop kondigde hij de terugtrekking aan van de Britse patrouilleboten. Eerder op donderdag had Johnson nog gezegd dat de marineschepen uit voorzorg in het gebied zouden blijven.

Meer over