Johnson blijft voor altijd geschorst

Zelf droomde Ben Johnson hardop van een hernieuwde olympische kennismaking, maar de internationale atletiekunie IAAF wenst daaraan niet mee te werken....

Van onze verslaggever

Vijf jaar na zijn afgang in Seoel werd Johnson levenslang geschorst toen hij voor de tweede maal werd betrapt. Een Canadees hof van beroep vernietigde die beslissing in april wegens procedurefouten. De IAAF aanvaardt die uitspraak echter niet. 'Het Canadese hof heeft geen bevoegdheid', oordeelde secretaris-generaal Gyulai.

Johnson (37), die de afgelopen jaren niet meer in competities mocht uitkomen, liep af en toe nog wel wedstrijden - tegen paarden en stock-cars. Bij gewone atletiekwedstrijden was hij uiteraard niet langer welkom.

De beroemdste dopingzondaar uit de sportgeschiedenis bleef doortrainen, en zou nog steeds goed zijn voor een 10,15 op de 100 meter. Dat is overigens ver verwijderd van het wereldrecord van 9,79 dat hij ooit liep, en dat hem later werd ontnomen. Pas in juni van dit jaar was een mens weer net zo snel: Maurice Greene snelde in Athene ook naar 9,79.

Het is niet de eerste keer dat de IAAF de beslissing van een nationale federatie terzijde schuift. Ook Mary Decker en sprinter Dennis Mitchell werden dit jaar door de atletiekunie gestraft, hoewel hun Amerikaanse bond ze van dopinggebruik had vrijgesproken. Hetzelfde overkwam gisteren de Britse sprinter Doug Walker.

De Britse bond UK Athletics accepteerde vorige maand de uitleg van Walker dat hij niet wist hoe de nandrolon in zijn urinestaal was gekomen. De IAAF gaat daarmee niet akkoord. Het criterium is of de stof in het lichaam is of niet, aldus een verklaring van Gyulai. De Britse bond zal de uitspraak niet aanvechten.

De IAAF predikt duidelijk een harde lijn inzake dopingvraagstukken. Want ook Javier Sotomayor, de Cubaanse hoogspringer die eerder deze maand tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen betrapt werd op het gebruik van cocaine, moet vrezen voor het vervolg van zijn lange carrière.

Hoewel Cubaanse sportfunctionarissen een goed woordje voor hem deden, kende de IAAF geen genade. De wereldrecordhouder (2.45 meter) wordt nu vervolgd voor dopinggebruik en zal tijdens de WK in Sevilla niet aan de start verschijnen.

Zelf blijft hij erbij onschuldig te zijn. Hij ontkent ooit drugs te hebben gebruikt. Cubaanse officials suggereerden in Winnipeg, waar de Pan-Amerikaanse Spelen werden gehouden, dat hun hoogspringer het slachtoffer was geworden van een samenzwering van Cubaanse bannelingen en de CIA.

De IAAF gaat ook uitzoeken of steepleloper Bernard Barmasai tijdens de laatste Golden League-wedstrijd in Zürich afspraken over de eindoverwinning met zijn landgenoot Kosgei heeft gemaakt. Barmasai won de race, en blijft zodoende, samen met Gabriele Szabo, Wilson Kipketer en Marion Jones, kanshebber voor de jackpot van een miljoen dollar. Pas na de komende WK doet de wereldbond uitspraak in deze zaak.

Meer over