John Hume uit Noord-Iers parlement

John Hume - katholieke leider, voorman van de gematigde nationalistische partij SDLP in Noord-Ierland en Nobelprijswinnaar - is met onmiddellijke ingang uit de Assemblee getreden, het Noord-Ierse parlement....

Dat is maandagochtend bekendgemaakt door parlementsvoorzitter Lord Alderdice. De Speaker zei dat Hume afgelopen vrijdag voor het laatst de zitting had bijgewoond. Het aftreden van Hume komt niet onverwacht. Hij kampt al geruime tijd met ernstige gezondheidsproblemen. Hume zou vooralsnog wel zijn zetels in het Britse Lagerhuis in Londen en het Europese Parlement in Straatsburg willen houden.

Hume behoort tot de gematigde katholieke krachten in Noord-Ierland. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het vredesproces dat leidde tot het Goede Vrijdag-akkoord van 1998. Hij geldt ook als een van de architecten van de huidige Assemblee .

Hume begon dertig jaar geleden met zijn politieke carrière. Hij manifesteerde zich als een voorstander van een vereniging van Noord-Ierland met de Ierse Republiek, maar hij heeft daarbij het gebruik van geweld altijd afgewezen.

Hume startte begin jaren negentig de dialoog met Gerry Adams, de leider van de republikeinse Sinn Féin, de radicale katholieke vleugel die nauwe banden onderhield met de IRA, het Ierse Republikeinse Leger. Hij wekte hiermee de woede op van de protestanten, maar zette door onder het motto 'politiek is het enige alternatief voor wapengeweld'.

Uiteindelijk leidde dit in 1994 tot het aanbod van de IRA voor een wapenstilstand. Deze wapenstilstand duurde zeventien maanden, totdat een bomaanslag in de Londense docklands een acuut einde maakte aan de vredesgesprekken.

Het was opnieuw Hume die erin slaagde de dialoog weer op gang te brengen. Het lukte hem zelfs de onderhandelingen tussen katholieken - zonder Sinn Féin - en protestanten op gang te krijgen. In 1996 bereikten Hume en zijn protestantse tegenhanger David Trimble - de UUP-leider en huidige Noord-Ierse premier - een doorbraak in de besprekingen. Twee jaar later, op Goede Vrijdag, kon een volledig akkoord worden gesloten.

De lange intensieve besprekeningen hadden veel van Hume geëist. In augustus vorig jaar moest hij tijdens een conferentie in Oostenrijk overhaast naar een ziekenhuis worden gebracht.

Toen de Noord-Ierse regering eind vorig jaar voor het eerst bijeenkwam, gunde Hume de functie van vice-premier aan zijn partijgenoot Seamus Mallon. Nu vindt hij ook het lidmaatschap van de Noord-Ierse Assemblee een te grote belasting worden.

Hume zal in de Assemblee, zonder dat er tussentijdse verkiezingen nodig zijn, worden opgevolgd door Annie Courtney.

Meer over