John Edwards niet veroordeeld in seksschandaal

De voormalige Democratische presidentskandidaat en senator John Edwards is gisteren vrijgesproken van het misbruiken van campagnegeld. Over de vijf andere punten van de aanklacht konden de juryleden het niet eens worden, waarop de rechter de zaak seponeerde.

Edwards staat na het proces de pers te woord met zijn dochter en ouders aan zijn zijde. Beeld afp
Edwards staat na het proces de pers te woord met zijn dochter en ouders aan zijn zijde.Beeld afp

Een seksschandaal rond Edwards vormde de spil van het proces. Aanklagers probeerden aannemelijk te maken dat de ex-senator een miljoen dollar van rijke campagnedonateurs had misbruikt om zijn minnares Rielle Hunter en hun buitenechtelijke dochter verborgen te houden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2008. De jury liet zich echter niet door hen overtuigen.

De verdediging stelde dat de aanklagers geenszins hadden aangetoond dat Edwards wist dat hij in strijd met de wet handelde toen geld werd doorgesluisd naar Hunter. Edwards assistent Andrew Young ontving honderdduizenden dollars. Het ging hier om giften en niet om campagnebijdragen, aldus de advocaten. Het geld was niet bedoeld om Edwards race naar het Witte Huis te beïnvloeden, maar om de affaire verborgen te houden voor Edwards vrouw Elizabeth, die in december 2010 aan kanker overleed.

Jury
De jury sprak Edwards uiteindelijk vrij van het ontvangen van illegale campagnedonaties ter waarde van 375 duizend dollar. Over de andere punten in de aanklacht, het vervalsen van een financieel rapport over zijn campagnekas, samenzwering en andere gevallen van illegale campagnedonaties, konden de juryleden niet tot een eensluidende conclusie komen.

Edwards had dertig gevangenisstraf kunnen krijgen en een boete van anderhalf miljoen dollar. Verwacht wordt dat het openbaar ministerie de zaak verder zal laten rusten.

Meer over