Opinie

Johan Fretz: 'Denkt Ad Koppejan dat de kijker achterlijk is?'

Ad Koppejans geliefde Zeeuwse polder wordt uiteindelijk dus toch onder water gezet. 'Maar slechts voor eenderde', lispelt de Christen-Democraat trots, aan tafel bij Pauw & Witteman. Dat levert hele pijnlijke televisie op, vindt vk-columnist Johan Fretz.

OPINIE - Johan Fretz
CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan Beeld ANP
CDA-Tweede Kamerlid Ad KoppejanBeeld ANP

Ik was alweer bijna vergeten dat Ad Koppejan de vleesgeworden parodie is op een failliet Kamerlid. Koppejan wil helemaal niet dat die polder wordt verzopen, dat weet iedereen. Maar de principes van Ad reiken nu eenmaal maar tot aan de drempel van de CDA-fractiekamer en dus heeft hij op de valreep weer eieren voor zijn geld gekozen. Nu probeert hij zijn gezichtsverlies te beperken. Dat levert hele pijnlijke televisie op.

Is het een glimlach op zijn gezicht of moet hij heel nodig poepen?
Denkt hij dat de kijker achterlijk is of heeft hij zelf net iets te lang onder water gezeten?
Een ding is duidelijk: als Ad Koppejan de houten zoon van speelgoedmaker Gepetto was geweest, had hij inmiddels een neus gehad, langer dan de Afsluitdijk.

Waarschijnlijk is Koppejan ook in de veronderstelling dat Oranje de WK-Finale in 2010 niet heeft verloren, maar voor eenderde heeft gewonnen. En ik kan nu al niet wachten tot het moment dat hij gaat uitleggen hoe je een afgestudeerde Angolees voor tweederde het land uitzet.

Koppejan of munt
Ik heb een nieuw spelletje bedacht: Koppejan of munt. Men neme een munt met daarop aan de ene zijde de waarde van de munt en aan de andere zijde de afbeelding van het kamerlid Ad.
Wie met een dilemma zit, gooit de munt op en legt hem op de hand.
Tweedehands BMW kopen? Gooi de munt op. Munt bovenop? Gouden deal. Koppejan? Niet kopen die bak, nooit doen! Waarschijnlijk is er gesjoemeld met de kilometerteller.
Is je vrouw vreemdgegaan? Gooi de munt op. Koppejan? Ja dus. Sterker nog: ze doet het waarschijnlijk met de hele buurt.

Tja
Op de vraag wat hij zou vinden van een extra korting op ontwikkelingssamenwerking, geeft Ad Koppejan geen stevig antwoord meer. Eerder was hij er principieel op tegen. Tja.

Politici die zich stevig profileren, kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Maar je weet in elk geval waar ze voor staan. Iemand als Henk Kamp zul je er nooit op betrappen te doen alsof hij begaan is met zieken of illegalen. Hij vindt dat ze 'gewoon het land uit moeten'. Daar kan ik woest om worden, maar het is tenminste helder. Waar ik van gruwel, zijn Kamerleden als Ad Koppejan, Kathleen Ferrier en Mirjam Sterk. Die spelen betrokken en barmhartige CDA'ers, maar waaien in werkelijkheid immer klakkeloos mee met de kille wind binnen hun partij.

Johan Fretz is schrijver en columnist voor vk.nl.

undefined

Meer over