Joegoslavische basketballers leggen beslag op Europese titel

Joegoslavië heeft zondagavond zijn grootste sportieve succes geboekt sinds de opheffing van de VN-boycot. De basketballers, aangevoerd door de NBA'ers Divac en Paspalj, veroverden in Athene de Europese titel door in de finale Litouwen te verslaan met 96-90....

ANP

ATHENE

Het waren ditmaal niet de vedetten uit de Amerikaanse profcompetitie die het verschil uitmaakten. Sabonis, komend seizoen te bewonderen bij de Portland Trailblazers, en Divac hielden elkaar in evenwicht, maar blonken niet uit. De Litouwse routinier Kurtinaitis kreeg al een kwartier voor tijd zijn vijfde persoonlijke fout.

Het belangrijkste onderscheid waren ditmaal de afstandsschutters. Spelverdeler Marciulenis deed het namens Litouwen meer dan behoorlijk met 32 punten, maar de Joegoslaaf Djordevic deed het beter. Hij liet 41 punten aantekenen, waaronder negen driepunters uit twaalf pogingen. Danilovic kwam tot 23.

Kroatië veroverde de bronzen medaille door gastheer Griekenland te verslaan met 73-68. De Kroaten, zonder de geblesseerde NBA-ster Toni Kukoc (Chicago Bulls), moesten daar hard voor werken. Na een klein kwartier stonden ze met 13-27 achter. De Griekse produktiviteit was in die fase met name te danken aan driepunters van Sigalas (3) en Christodoulou (2).

Het verweer van Kroatië was er allerminst door gebroken. Eerder leek het de vechtlust te stimuleren. Het resultaat was een inhaalrace en in de tweede helft een boeiend, gelijkopgaand duel. De twintigduizend toeschouwers kregen echter niet hun zin. De Grieken versloegen in de slotfase zichzelf met vier opeenvolgende missers en twee opzettelijke fouten. Arijan Komazec, in de belangstelling bij de NBA, benutte zeven vrije worpen. Mrsic was topscorer met 20 punten.

Meer over