Joe Kaeser moet Siemens in rustiger vaarwater brengen

In een poging het snel om zich heen grijpende conflict binnen de leiding van het concern te beteugelen, heeft de raad van commissarissen van Siemens woensdag met spoed een opvolger benoemd van de in ongenade gevallen topman Peter Löscher: Joe Kaeser.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - De 56-jarige Kaeser is in tegenstelling tot Löscher een echte 'Siemensiaan'. Hij werkt al 33 jaar bij het Duitse technologieconcern, de laatste jaren als de financiële topman. Zijn eerste opdracht luidt dat hij de multinational weer in 'rustiger vaarwater' moet brengen.

Löscher, die in 2007 in dienst trad, moest eind vorige week zijn bureau leegmaken na de bekendmaking van nieuwe, tegenvallende winstverwachtingen. Het was de vijfde keer binnen zes jaar dat de Oostenrijker de winstprognoses moest temperen. Het aandeel Siemens kelderde sinds 2007 met 22 procent, in tegenstelling tot de beurskoersen van andere grote Duitse concerns. Het aandeel BASF ging in diezelfde periode met 42 procent omhoog, dat van Bayer met 55 procent. De beurswaarde van Siemens daalde met 25 miljard euro, van 96 miljard euro in 2007 naar 71 miljard euro anno 2013.

Bij Siemens werken wereldwijd zo'n 370 duizend mensen, waarvan 100 duizend in Duitsland. De omzet bedroeg vorig jaar 78 miljard euro. Het in 1847 door Werner von Siemens en Johann Georg Halske gestichte bedrijf is actief in veel disciplines: industrie, energie, verlichting, vervoer, vastgoed en gezondheidszorg.

Löscher werd zes jaar geleden van buiten het bedrijf gehaald om schoon schip te maken. Siemens was verwikkeld in een reeks omkoopschandalen. Dat lukte de Oostenrijker. Managers werden ontslagen, boetes van vele honderden miljoenen werden betaald. Het concern, dat in 190 landen in de wereld actief is, geraakte onder zijn bewind nimmer in de rode cijfers maar werd economisch zeker geen succesverhaal.

Terwijl de grote Amerikaanse concurrent General Electric het goed deed, moest de bedrijfsleiding van Siemens knarsetandend toezien hoe het ene na het andere project tot teleurstellende resultaten leidde. De bouw van hogesnelheidstreinen voor de Deutsche Bahn liep vertraging op, ook tot chagrijn van op de perrons wachtende reizigers voor wie de Duitse spoorwegen nu te weinig snelle treinen kan inzetten.

De grote windparken die het concern op open zee bouwt zijn ingewikkelder - en dus veel duurder - aan te leggen dan voorzien. Ook de accenten die het technologieconcern op het gebied van zonne-energie zette, brachten niet de nodige successen. Daarnaast waren er nog eens miljardenafschrijvingen op mislukte buitenlandse investeringen.

Binnen de top van het bedrijf moet zich de laatste weken, een waar koningsdrama hebben afgespeeld, zo blijkt uit de vele reconstructies die in de Duitse media verschijnen. 'Machtsstrijd splijt Siemens', kopte Das Handelsblatt eerder deze week. Ook het in Duitsland zo beladen begrip 'Nacht-und-Nebel-Aktion' viel, een begrip dat verwijst naar de spoorloze verdwijning van verzetsmensen in nazi-Duitsland. Boulevardbladen hielden het op een 'Affenspiel' binnen de top van het concern.

De voorzitter van de raad van commissarissen, Gerhard Cromme (70), een voormalige ThyssenKrupp-man, zou een hoofdrol hebben gespeeld in 'dit drama dat Shakespeare had kunnen bedenken'. Cromme haalde Löscher in 2007 naar Siemens, maar liet hem de laatste weken keihard vallen.

Analisten spreken van 'het spektakel van München'. 'Deze machtsstrijd verergert de problemen bij Siemens. Het getuigt niet van goed leiderschap', zegt Ingo Speich van Union Investment. Zijn collega Pascal Boeuf van UBS spreekt van een intrige. 'Löscher is in de val gelopen. Deze coup was al lang van tevoren gepland.'

De nieuwe topman van Siemens, Joe Kaeser, werkte tot voor kort nauw samen met Löscher. Hij schreef mee aan beleidsplannen als het nu aangepaste Siemens 2014. Ook de man uit Beieren, die zijn naam Joseph Käser na een arbeidzaam verblijf voor Siemens in de Verenigde Staten veranderde, zou een beslissende rol gespeeld hebben bij de 'putsch' tegen Löscher. Sommige Duitse kranten gebruiken het woord 'koningsmoordenaar'.

Kaeser, voorheen Käser, begint vandaag al in zijn nieuwe baan op het hoofdkantoor aan de Wittelsbacherplatz in München. Het kan verkeren. Op ditzelfde plein legden de drie hoofdrolspelers van het huidige drama twee weken geleden nog gebroederlijk de eerste steen voor een nieuw te bouwen Siemens-hoofdkantoor. Kaeser legde ook de woorden: 'Wer den Pfennig nicht ehrt, ist des Talers (daalders) nicht wert' vast in het metselwerk. Zijn collega-metselaar Löscher krijgt naar verluidt een oprotpremie van 15 miljoen euro mee.

undefined

Meer over