NieuwsVerenigde Staten

Joe Biden wint Democratische voorverkiezingen in South Carolina

Oud-vicepresident Joe Biden heeft de voorverkiezingen in de staat South Carolina met flinke voorsprong gewonnen. Na het tellen van het overgrote deel van de stemmen heeft hij 48,6 procent van de ‘delegates’ achter zich. Senator Bernie Sanders volgt met 20 procent. Tom Steyer, die bekend heeft gemaakt te stoppen, staat op 11 procent.

Aanhangers van presidentskandidaat Joe Biden in South Carolina. Beeld Reuters
Aanhangers van presidentskandidaat Joe Biden in South Carolina.Beeld Reuters

Pete Buttigieg, die ook zijn vertrek aankondigde, Elizabeth Warren en Amy Klobuchar staan op plek vier, vijf en zes. Biden riep twijfelende kiezers op om komende week op hem te stemmen: ‘Als de Democraten een kandidaat willen die een Democraat is, een levenslange Democraat, een trotse Democraat, een Obama-Biden-Democraat – sluit u dan bij ons aan.’

Steyer nam na de eerste exitpolls als eerste het besluit om uit de race te stappen, na meer dan 20 miljoen dollar te hebben besteed aan zijn campagne in South Carolina. Tijdens een toespraak zei Steyer teleurgesteld te zijn over het resultaat. ‘Ik zei dat als ik geen weg naar de winst zag, ik mijn campagne zou opschorten. En ik zie geen weg meer naar het presidentschap.’ Buttigieg volgde korte tijd later.

Joe Biden, met naast zich zijn vrouw Jill Biden, viert zijn overwinning in South Carolina. Beeld AP
Joe Biden, met naast zich zijn vrouw Jill Biden, viert zijn overwinning in South Carolina.Beeld AP

Super Tuesday

South Carolina was de vierde plek waar de strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatsvond. Voor Biden was het de laatste kans om aan te haken bij Sanders vóór Super Tuesday, komende dinsdag, als er in veertien staten wordt gestemd.

In South Carolina is meer dan de helft van de Democratische stemmers zwart. Volgens de exitpolls kreeg Biden 61 procent van de zwarte kiezers van South Carolina achter zich, en Sanders 17 procent.

Biden heeft in het algemeen veel steun onder de zwarte stemmers, terwijl Sanders juist moeite heeft om die achter zich te krijgen. In 2016 leed Sanders mede daardoor een grote nederlaag tijdens de voorverkiezingen in de staat, toen hij het opnam tegen Hillary Clinton.

Meer over