nieuws

Joe Biden beëdigd als nieuwe president van de Verenigde Staten

Joe Biden is woensdag net iets voor 18.00 uur Nederlandse tijd beëdigd als de nieuwe president van de Verenigde Staten. De komende vier jaar zal hij samen met vicepresident Kamala Harris het land besturen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Op de trappen van het Capitool, die twee weken geleden nog werden bestormd door fanatieke Trump-aanhangers, zwoer Biden trouw aan de Grondwet. Het is een eed die elke president aflegt, maar na de gewelddadige opstand tegen de overheid eerder deze maand, kreeg die gelofte van trouw ditmaal extra gewicht.

‘Ik, Joseph Robinette Biden, beloof plechtig dat ik het ambt van president van de Verenigde Staten getrouw zal uitoefenen, en dat ik naar mijn beste vermogen de Grondwet van de Verenigde Staten zal behouden, beschermen en verdedigen’, verklaarde Biden met zijn linkerhand op de 127 jaar oude bijbel van de familie Biden, die werd vastgehouden door zijn echtgenote Jill.

Afgelopen weken probeerde Bidens voorganger Donald Trump diezelfde grondwet nog te tarten door de uitslag van de presidentsverkiezingen niet te accepteren. Trump probeerde het Congres zelfs zover te krijgen om hem opnieuw uit te roepen tot president. Dat mislukte, waarna duizenden woedende Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden. Ondanks de aanval zette het Congres de benoeming van Biden door, volgens de regels die de Grondwet voorschrijft.

Prikkeldraad

Net als voorheen zal Biden als president zijn landgenoten oproepen om na vier jaar Trump hun politieke meningsverschillen opzij te zetten en elkaar niet langer als vijanden te zien, maar als mede-Amerikanen. Zijn oproep zal nieuwe uitbarstingen van geweld moeten voorkomen.

Vooralsnog is Bidens inauguratie zonder incidenten verlopen. Maar het land – en zeker de hoofdstad Washington – bevindt zich in de hoogste staat van paraatheid. Fanatieke Trump-aanhangers hebben al gedreigd met nieuw geweld, en de FBI heeft gewaarschuwd voor gewapende protesten. Twee meter hoge hekken met prikkeldraad, legervoertuigen en meer dan 25 duizend bewapende reservisten zijn ingezet om de rust te bewaren.

Na de inauguratie zal president Biden zich verplaatsen naar zijn twee kilometer verderop gelegen nieuwe woon- en werkverblijf: het Witte Huis. Na eerdere inauguraties gebeurde dat per auto in een feestelijke optocht en werd de nieuwe president onderweg toegejuicht door duizenden Amerikanen. Trump liep na zijn beëdiging zelfs een stukje om zijn fans toe te zwaaien. Maar voor Biden gaat dat feest niet door. Uit veiligheidsoverwegingen is er dit jaar geen parade, geen juichende menigte, geen franje.

Rustiger vaarwater

De voornaamste taak van de 78-jarige Biden zal zijn om zijn land de komende vier jaar weer in rustiger vaarwater te krijgen. Het coronavirus heeft – mede door gebrek aan overheidsingrijpen – een spoor van vernieling getrokken door het land. Dagelijks sterven bijna vierduizend Amerikanen aan het virus, miljoenen zijn werkeloos geraakt.

Daarnaast krijgt Biden de zware taak om een politiek diep verdeeld land weer te helen. Hoewel de bestorming van het Capitool twee weken geleden voor een groot deel van de Amerikanen een traumatische gebeurtenis was, was het voor een ander deel juist een overwinning. Biden zal er nog een hele kluif aan hebben om die onderling verdeelde Amerikanen weer te verenigen.

Waar kan ik de inauguratie volgen?

Zowel de inauguratie als alle (online) festiviteiten daarna worden live gestreamd op BidenInaugural.org/watch en worden naar verwachting ook live uitgezonden op alle grote Amerikaanse tv-netwerken.

Ook op sociale media zoals YouTube, Facebook en Twitter is alles live te volgen. In Nederland is de inauguratie onder meer live te zien bij de NOS en RTL. Uitzendingen beginnen vanaf circa 17.45 uur Nederlandse tijd.

Meer lezen over de machtsoverdracht in de Verenigde Staten?


Over de sfeer in het land:
Washington maakt zich op voor een nieuw geluid: Lady Gaga wint het van QAnon (reportage)

Lees ons liveblog over alle gebeurtenissen in de VS.

Over de nieuwe regering-Biden:
Dit is het team van Biden, dat de rust in de VS moet terugbrengen.

Kan president Biden nu alle progressieve wensen van Democraten vervullen? Zo simpel is het niet.

De 78-jarige Biden wordt de oudste president van de VS ooit. Hoe kan hij zo’n zware baan nog aan?

Over het lot van Trump:
Welk spektakel kunnen we nog van Trump verwachten?

De soldaten van Trump geven nog niet op: ‘We krijgen onze president of we sterven’.

Trump wordt een paria in de zakenwereld: bedrijven verbreken hun banden met de ex-president.

Meer over