'Joe Average' helpt beurs een handje

Bij Amerikaanse beleggers laaiden de emoties hoog op, de afgelopen week. Nadat de beurzen in de VS een paar dagen voorzichtig omhoog waren gekrabbeld, gleden zij hetzelfde stukje weer omlaag....

Van onze verslaggever

Dat liet Joe Average, wiens hardnekkige kooplust de VS de afgelopen maanden voor erger heeft behoed, niet op zich zitten. Bij sluiting van de handel stonden de voornaamste Amerikaanse beursgraadmeters op winst. De Dow Jones Industrial Average, index voor traditionele bedrijven, noteerde 90,09 punten ofwel 0,86 procent hoger op 10.607,23 punten. Rivaal S & P 500 had 13,12 punten ofwel 1,14 procent gewonnen op 1166,16 punten, en de index van hightech-schermenbeurs Nasdaq stond 14,15 punten ofwel 0,76 procent hoger op 1868,29 punten.

Grote drijfveer was de befaamde index van het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan. Die sprong van 90,7 in februari naar 95 in maart, het hoogste peil in vijftien maanden. Deze stand van de Michigan-index toont 'een economie in de beginfase van een herstel dat benen heeft', aldus een opmerkelijke metafoor van een analist tegenover persbureau Bloomberg.

Ook de productie van duurzame goederen, zoals auto's, meubels en elektronica, nam in maart toe met 0,4 procent, de tweede achtereenvolgende maandelijkse stijging. De productie van computers, chips en communicatie-apparatuur ging et 1,2 procent omhoog.

Voor accountantsfirma Andersen komt deze opleving vermoedelijk te laat. Het bedrijf kreeg deze week een strafvervolging aan de broek voor zijn rol in de ondergang van Enron, waar Andersen huisaccountant was. De overheid heeft de strafzaak aangespannen omdat Andersen-medewerkers op grote schaal Enron-documenten hebben vernietigd. De firma, die ook nog miljarden aan schadeclaims tegemoet kan zien, zag al veel grote klanten vertrekken en deed dezer dagen wanhopige pogingen om zich te laten overnemen door concurrenten als Deloitte & Touche, maar vergeefs. Nu is het Andersen ook nog eens verboden om nog langer voor de overheid te werken, zo werd gisteren bekendgemaakt.

Meer over