Jihadverdachte wil Marcouch als getuige

Azzedine C., alias Abou Moussa (32), ging vorig jaar verhaal halen bij het Kamerlid Ahmed Marcouch, vanwege diens felle uitspraken over jihadsympathisanten. 'Ik ben in de PvdA-vleugel geweest in de Tweede Kamer. Marcouch heeft zijn excuses aangeboden', vertelt de geagiteerde jihadverdachte dinsdag in de extra beveiligde rechtszaal De Bunker in Osdorp.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij wil Marcouch oproepen als getuige, omdat hij meent dat hij het strafrechtelijk onderzoek negatief heeft beïnvloed. Waarom hij dat denkt? Een maand voordat Abou Moussa werd aangehouden, liep 'meneer Marcouch' in zijn buurt rond te bazuinen dat hij al een jaar in de gaten werd gehouden. En dat hij op korte termijn zou worden gearresteerd. Hoe wist Marcouch dit? Van wie heeft hij dat gehoord? Wat is precies de betrokkenheid van het Kamerlid bij het onderzoek?

Abou Moussa merkt op dat Marcouch in de veronderstelling verkeert dat hij parlementslid is in Marokko. 'Daar heeft iedereen contact met elkaar, wordt gelekt en gefraudeerd.'

Negatief

Zijn advocaat André Seebregts vult aan dat Marcouch zich in de media meer dan eens negatief uitlaat over jihadverdachten. Zo maakte hij in december 'luidkeels zijn onbegrip kenbaar' over de vrijspraak van de Somalisch-Nederlandse Shukri F., die verdacht werd van het ronselen voor de jihad in Syrië en Irak.

Marcouch is lid van een regeringspartij, aldus Seebregts, die lijkt te suggereren dat sprake is van een politiek proces. Ook Michiel Pestman, raadsman van terreurverdachte Oussama C., alias Abou Yazeed (18), wil Marcouch nader aan de tand voelen.

Openbaar Ministerie

Of het Kamerlid zal worden opgeroepen, is nog niet duidelijk. De rechter wil 'alle informatie laten bezinken' en zal daar volgende week dinsdag een uitspraak over doen.

Marcouch laat de Volkskrant weten dat hij geregeld bepleit dat 'ronselaars, jihadisten en IS-aanhangers hard moeten worden aangepakt'. Dat zal hij blijven doen. De suggestie dat hij zou beschikken over politie-informatie en op de hoogte zou zijn van lopend onderzoek, noemt hij 'onzin'.

Dat vindt ook de officier van justitie: 'Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor het dossier en niet een of andere politicus. Marcouch heeft geen enkele invloed op deze zaak.'

Verstek

Bij de vorige pro forma-zitting op 19 februari waren de terreurverdachten Abou Moussa, Oussama C, en Rudolph Holierhoek, alias Abu Suhayb (24) niet komen opdagen. Ze bleven weg uit protest tegen het 'onmenselijke regime' op de terroristenafdeling (TA) en de voortdurende anale inspecties waar zij, bij vervoer naar een rechtszitting, aan worden blootgesteld.

Oussama C. laat opnieuw verstek gaan. De andere twee zijn wel gekomen. Nog één keer waren ze bereid hun 'geslachtsdelen op te tillen' om duidelijk te maken dat er van een eerlijk proces geen sprake is.

Holierhoek spreekt op rustige toon over de vernederingen die hij moet ondergaan. Abou Moussa wordt steeds emotioneler. Hij vertelt over 'liegende agenten'. Hij hekelt burgemeester Van Aartsen, die hem al publiekelijk heeft veroordeeld. De burgemeester sprak over 'de spin in het web' die was opgepakt. 'Spin is de leider, dat ben ik. Het web is een criminele organisatie met terroristisch oogmerk.' Boos is hij over 'het lekken door het OM' van zijn dossier, inclusief foto's waar zijn 6-jarige zoon op staat, naar Vrij Nederland.

Vervolging dood gemelde verdachte uitgesteld

Kan een Syriëganger wiens dood is gemeld op Twitter wel of niet worden vervolgd? Ook na de tweede pro forma-zitting over Soufiane Z. (27) alias Abu Mohammed oftewel The Fighting Journalist, blijft dat onduidelijk. Z. zou eind januari in Syrië om het leven zijn gekomen.

Niemand kan zijn dood met zekerheid bevestigen.

De AIVD en MIVD niet, Z.'s vader evenmin, meldde het OM gisteren. Ook zijn broer Anis (23), die in Syrië strijdt, verschaft geen helderheid.

De zaak wordt aangehouden voor onbepaalde tijd. Onderzoek naar Z. wordt vooralsnog niet gedaan. De rechter heeft geen zin in 'een spookproces'.

PTTS

Abou Moussa heeft last van een Posttraumatische Stress Stoornis (PTTS) sinds hij in Marokko vier dagen is verhoord door de geheime dienst. Toch weigert hij een onderzoek door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), vanwege een negatieve tweet over jihadverdachten van een medewerker. Het OM heeft de persoon van de zaak laten halen. Het vertrouwen in het instituut is Abou Moussa niettemin kwijt. Dat geldt ook voor de andere verdachten.

Het OM reageert kort en zakelijk. Een werkgroep is ingesteld om te zoeken naar alternatieven voor de gehate visitatie: een bodyscan of anders videocourt. Op allerlei andere beschuldigingen komt een antwoord vanaf 7 september, als de inhoudelijke behandeling van de zaken begint.

Meer over