Jie groeide als Nederlandse uit tot slimmere speelster

Uitgerekend een lichte kwetsuur aan de enkel bleek voor de blessuregevoelige Yao Jie de basis voor succes. Direct na elke partij op de Dutch Open werd het gewricht met een dik pak ijs ingepakt om de pijn te verzachten....

ANP

'En wie niet kan lopen, moet slim zijn', kreeg Jie als advies van bondscoach Martijn van Dooremalen. Dus concentreerde de badmintonster zich meer dan gebruikelijk op de tactiek en werd ze met de eindzege op de Dutch Open rijkelijk beloond.

Een speelster die slechts wat wild om zich heen mepte. Zo stond Yao Jie bekend in China. Dat negatieve imago kostte Jie uiteindelijk zelfs haar plek in het nationale team.

Ze zocht een nieuw moederland en werd in Nederland met open armen ontvangen. Als volwaardig lid van 'Oranje' leerde Jie, mede dankzij de training van bondscoach Van Dooremalen, ook om 'slimmer te badmintonnen'. In de Maaspoort in Den Bosch leverde haar dat de toernooizege op.

De Dutch Open eindigde wel in een anti-climax. De Chinese tegenstandster Dai Yun kreeg in de eindstrijd last van een dijbeenblessure. Aangezien ze geen enkel risico wilde nemen - met het oog op de komende Grand Prix-toernooien - gaf Yun in de tweede game op.

Met deze overwinning, goed voor ruim 3000 euro, zette Jie een dikke streep onder een periode van blessures en vroegtijdige uitschakelingen. De 26-jarige speelster van BC Amersfoort, sinds kort in bezit van een Nederlands paspoort, kampte lange tijd met een kwetsuur aan haar rug. Vorig jaar veroverde ze de Europese titel, maar daarna was Jie niet meer op een uitschieter te betrappen.

In de Bossche Maaspoort toonde Jie aan dat ze de strijd met de toppers weer aan kan. Ze versloeg in een eerder stadium de als eerste geplaatste Yonekura uit Japan en verdiende met een plek bij de laatste acht een olympische nominatie.

Voor bondscoach Martijn van Dooremalen is Jie's rentree op het hoogste niveau geen verrassing. Hij zag al tijdens de trainingen dat de weg naar de top was ingezet en verwacht dat de speelster zich ook gaat plaatsen voor 'Athene': 'Dat gaat ze redden', sprak Van Dooremalen zelfverzekerd.

Ook Jie heeft weer alle vertrouwen in de toekomst. 'Ik ben tactisch sterker', zei de badmintonster. 'De afgelopen tijd had ik veel andere zaken aan mijn hoofd. Niet alleen de blessures, maar ook zaken als het regelen van een paspoort zorgden voor teveel afleiding. Hopelijk breken nu betere tijden aan.'

De EK van 2006 worden in Nederland gehouden. Dat heeft de Europese badmintonunie EBU zaterdag besloten.

Als 'opwarmertje' mag Nederland een jaar eerder ook de EK voor de jeugd organiseren. Met de EK-senioren in 2006 kan de Nederlandse badmintonbond haar 75-jarig jubileum vieren.

De organisatie heeft nog niet besloten in welke plaats de evenementen worden gehouden. Volgens toernooidirecteur Eric Bakker is de Maaspoort in Den Bosch, waar deze week de Dutch Open plaatsvinden, een goede optie.

Meer over