Jiddische klanken

Willy Brill (samenstelling en vertaling): Sprakeloos water – Spiegel van de Jiddische poëzie (Meulenhoff)..

Vertaalster Willy Brill koos voor haar bloemlezing honderden gedichten, geschreven in een taal die geen land heeft: het Jiddisch. Ze vertaalde de gedichten, die ook in het Jiddisch staan afgedrukt, in een ritmisch, melodieus en tijdloos Nederlands. Voor het eerst kunnen we kennismaken met deze bijzondere poëzie uit de laatste anderhalve wrede eeuw, poëzie uit de Russische sjtetls, de sweatshops van New York en de nieuwe staat Israël. Komische, cynische, smartelijke en opruiende gedichten, in een bundel waarin eindeloos veel valt te ontdekken.

De beste Nederlandse biografie van het jaar is die van Bart Slijper over J.C. Bloem. Deze dichter is een schitterend onderwerp, hoewel er in zijn leven zo goed als niets gebeurde. Stilstand, afstel en afkeer van alles typeerden Bloem, die zijn melancholie eronder trachtte te houden met veel drank. Een wonder dat hij nog kans zag om dat handjevol glasheldere en onvergetelijke gedichten te maken. Slijper schreef dit leven op als een meeslepend verhaal waarin hij recht doet aan de wonderlijke man en zijn oeuvre, zonder hem te sparen.

De economieleraar en lerarenopleider Ton van Haperen schreef een moedig boek over de teloorgang van het Nederlandse middelbaar onderwijs, en precies op het goede moment. Haarscherp analyseert hij wat er misging: bij de overheid, bij het management op de scholen, bij de gretige vernieuwers en bij de leraren zelf. Monter formuleert hij bovendien enkele bruikbare mogelijke oplossingen, om te voorkomen dat ons onderwijs, en daarmee de kenniseconomie, roemloos wegzakt in het moeras.

Meer over