Jhim van Bemmel & Luuk Koelman

Het beste (links) en het slechtste uit de media: een poedelnaakt PVV-Kamerlid dat niet poedelnaakt bleek en Albert Verlinde in de bocht over Beau van Ervan Dorens. Mediajaar 2012 begint veel belovend.

Een klassieke twitterhoax deze week met als mikpunt PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel. Volgens een nep Telegraaf-tweet liep hij op Nieuwjaarsdag poedelnaakt door de straten van zijn woonplaats Zoetermeer, onderwijl roepend 'Islam, Islam? Ik is lam.'

De tweet gaf een link naar een nagemaakte pagina van De Telegraaf die er behoorlijk echt uitziet. De politie pakte Van Bemmel op wegens het verstoren van de openbare orde, zo meldt het bericht.

'Dit is ernstig, een schande. Ik ga me beraden op stappen', reageerde de PVV'er boos in de haast het nieuwtje uit de wereld te helpen. Het tegenovergestelde was het effect: #bemmelhoax als trending topic was geboren. De verontwaardigde reactie van Van Bemmel zorgde pas voor de echte nieuwswaarde. Een mediales die Van Bemmel kennelijk niet heeft meegekregen. Beter had hij een voorbeeld genomen aan Mart Smeets. Ook hij viel ten prooi aan dezelfde hacker. Volgens het nepbericht zou de sportcommentator betrapt zijn met een prostituee. 'Blijkbaar is de kwieke Mart dus nog even fit als in zijn discussies', aldus een anonieme dame van lichte zeden. Maar Smeets hield wijselijk zijn mond.

'Het probleem is dat dit nog jaren blijft opduiken op internet', reageerde Van Bemmel op de hoax. Die wijsheid heeft hij wel.

Weinig is gevaarlijker dan op 6 januari een algemene stelling te poneren over het jaar dat komen gaat. Maar leuk is het wel. Afgaand op de eerste zes dagen van dit jaar, wordt 2012 het jaar van de hoax. In dat geval is de uitglijder van achterklapgrootheid Albert Verlinde een droomstart.

Metro-columnist Luuk Koelman zette Verlinde in zijn hemd. Onbewust, dat is het mooie. En dat terwijl Koelmans andere media graag een loertje draait, op z'n tijd.

Zo deed hij zich tijdens het WK voetbal in 2010 voor als een rancuneuze Japanse voetbalcoach die gekrenkt was door Bert van Marwijk en verzon hij een seksrelatie tussen Yasser Arafat en Gretta Duisenberg.

Maar de column over de in zijn ogen abominabele oudejaarsconference van Beau van Erven Dorens was niet bedoeld als lokaas voor Verlinde.

Koelman schreef dat het niveau van de voorstelling zo bedroevend was dat daklozen werden betaald om de zaal te vullen. Ook schrijf hij dat het zoontje van Beau zijn moeder smeekte om de zaal te mogen verlaten. Al met al niet overdreven geloofwaardig. En wie de reputatie van Koelman kent, had beter moeten weten.

Maar Verlinde bracht het dinsdagmorgen op Q-music als ronkende nieuwjaarsprimeur. Genant, vonden andere media. De reactie van Verlinde: 'Ik was nog niet helemaal wakker en had last van de oliebollen.' (echt waar.)

undefined

Meer over