Jezus incognito gaat Beatrix opvolgen

Rotterdam, 27 april 1990.

De enige echte Jezus Christus Beeld
De enige echte Jezus ChristusBeeld

Marcel Quartel van NCRV's Hier en nu kan ik niet weigeren. Ik was de eerste die hij ooit voor de televisie interviewde. We verpozen ons op het bruggetje over de Westersingel, terwijl we praten over de installatie van de raadsleden voor de Centrumpartij en de Centrumdemocraten. Er is een demonstratie op komst. Ik vertel dat ik wel deelneem aan demonstraties tegen racisme, maar demonstreren tegen wettig gekozen raadsleden lijkt mij niet zinvol.

Het is beter in gesprek te raken met de burgers die nu hun ongenoegen over de politiek vertalen in een stem op een extreemrechtse partij. Ik ga dus geen kabaal maken voor het stadhuis. Ik geloof ook niet in partijen die nu de wijk in willen. Hou toch op. Zorg ervoor dat de burger het gevoel krijgt dat hij invloed heeft. Wat hij wenst - veiligheid op straat, de buurt schoon - moet gehoord worden.

In de late avond loop ik naar het avondgebed van Govert, die op oosters-orthodoxe wijze aan de slag gaat met ikonen, wierook en kruisen. Een man schiet mij aan en vertelt dat ik niet acuut het RIAGG moet bellen als hij mededeelt dat hij Jezus incognito is. Ik maak tijd voor deze Jezus en bied hem koffie aan. De man zegt toe binnenkort Beatrix op te volgen en mij te gedenken. Dat is altijd meegenomen. Hij maakt aan de hand van vele bijbelteksten duidelijk dat hij Jezus is.

Na enige tijd maak ik me van hem los, om me door Govert te laten bewieroken. Voor mij zit een alcoholist die luidruchtig snurkt tijdens de slechte preek. Ik laat de man uit protest doorsnurken.

Hans Visser (1942), Nederlands predikant, maakte van de Pauluskerk in Rotterdam een toevluchtsoord voor daklozen en verslaafden. Ingekort fragment uit Op drift - dagboeken. Uitgeverij Balans, 1990.

Meer over