Jezelf mooi vibreren

Eindelijk een middel gevonden tegen cellulitis. Ga drie keer per week op de trilplaat staan en doe na een week of zes de test in een pashokje met tl-verlichting....

De voordelen van body vibration werden 35 jaar geleden al bij toeval ontdekt door een Nederlandse fabrikant van trilmotoren. Die legde na een lange dag zijn benen op de motor en bemerkte dat de vermoeidheid wegtrok. Hij bouwde een trilplaat voor thuis, stond daarmee in 1966 zelfs op een beurs, maar er was weinig animo.

Totdat geblesseerde Nederlandse profvoetballers de trilplaat in het buitenland herontdekten. De plaat verving de training in het kracht honk, iets waar de gemiddelde voetballer een bloedhekel aan heeft, aldus Van der Meer.

En niet alleen voetballers. 'De meeste vrouwen sporten omdat ze er dan beter gaan uitzien, niet omdat het gezond is', zegt Van der Meer. Van de sportschoolbezoekers die stoppen, doet driekwart dat bovendien uit tijdgebrek. Van der Meer liet een trilplaat ontwikkelen, testte die uit in zijn sportcentrum in Zoetermeer en kwam er een half jaar geleden mee op de markt. Kosten vijftienduizend gulden, maar de platen zijn niet aan te slepen. Sportscholen zitten de hele dag volgeboekt.

Het mirakel zou 'm zitten in de onbewuste rek-reflex. De power plate, een rubberen plaat die vastzit aan een paal met handvaten en ingebouwde computer, geeft dertig tot zestig trillingen per seconde af. Die leiden tot een reflex van de spieren, vergelijkbaar met het been dat omhoog schiet als de arts met een hamertje net onder de knie tikt. Bij een training op de plaat staan de spieren constant onder spanning, terwijl je daar nauwelijks iets van merkt.

Een compleet programma duurt ruim tien minuten. Licht gehurkt staan voor de beenspieren. Billen op de plaat en benen in de lucht voor de buikspieren. Voor schouders en armen de banden aan de zijkant gebruiken. Spierpijn krijg je er niet van, alleen de huid begint te tintelen.

Na zo'n training schijnt je lichaam meer hormonen te produceren. Spieren en huid raken sterk doorbloed. Dat zou het effect verklaren op de sinaasappelhuid. Bij het sportcentrum om de hoek ontstaat onder de deelnemers aan de beginnersles aanvankelijk hilariteit: 'Meid, je kunt klaarkomen op dat ding.' Maar de sporter met reuma meldt na een paar lessen verbaasd dat zijn klachten afnemen.

De plaat is bedoeld voor iedereen die 'moeite heeft met bewegen', zegt Van der Meer: sporters die geen tijd of zin hebben, maar volgens hem vooral ook patiënten met lichamelijke beperkingen, zoals reuma, botontkalking en longemfyseem. Zij kunnen spierkracht opbouwen zonder pezen of gewrichten te belasten en zonder al te veel inspanning.

Het Nederlands voetbalelftal is naar verluidt enthousiast, en ook topschaatsers en -zwemmers doen aan vibratietraining. De faculteit bewegingswetenschappen van de VU onderzoekt momenteel of de trilplaat echt doet wat hij belooft of dat het, na callanetics, boxing en tae bo, gewoon een nieuwe fitnessrage betreft. Van der Meer heeft er alle vertrouwen in: 'De power plate ontwikkelt zich als een hype, maar ik weet zeker dat de populariteit blijvend is, omdat de effecten overduidelijk zijn.'

Meer over