JEUGDTHEATER

Jaap is een meisje. Ze woont met haar ouders in een hol onder de aarde, beschermd voor alle gevaren van de boze wereld....

Amsterdam

Ad van Iersel en Bram Wiersma maakten Mooi Stilzitten. Beeldend theater dat speelt in een huiskamer waar het meubilair ineens heel vreemd gaat doen. Vanaf 4 jaar. Woensdag in de Krakeling.

Een meisje is opgegroeid in de wildernis. Vol goede bedoelingen wordt ze de bewoonde wereld binnengehaald. Wolvejong is van Dansend Hart, vanaf 7 jaar. Woensdag in de Meervaart.

Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar in Don Giovanni, de zesde operabewerking van Frank Groothof. De musici worden in het spel betrokken, vanaf 7 jaar. Op 11, 12 en 13 december in de Stadsschouwburg.

Rotterdam

In Meester van de zwarte molen wordt een jongen in zijn droom naar een molen geroepen. Daar wordt hij ingewijd in de griezelige wereld van de magie. Een charmante theatrale vertelling, geregisseerd door Inez Derksen. Vanaf 8 jaar. Zondag in de Schouwburg.

Tilburg

Als zijn moeder twee maanden na de dood van zijn vader hertrouwt met zijn oom, is prins Hamlet in de war. Zeker als hij een onmogelijke opdracht krijgt. Carel Alphenaar bewerkte Shakespeare's 'stuk der stukken' voor het gezelschap Huis aan de Amstel. In een regie van Liesbeth Coltof. Vanaf 9 jaar. Zondag 8 december speelt de voorstelling in de Stadsschouwburg.

Utrecht

Herman Melville's verhaal Moby Dick, over de onoverwinnelijke walvis, is nu bewerkt voor het theater. Een voorstelling van Peter Drost en componist Guus Ponsioen, vanaf 8 jaar. Zondag in de Schouwburg.

Tournee

In Antigone staan een meisje en een koning tegenover elkaar. Zij, Antigone, volgt haar geweten. Hij, Creon, houdt zich aan de wet. Theater Teneeter speelt de versie van Jean Anouilh voor publiek vanaf 14 jaar. Vrijdag in Tilburg (de Vorst), dinsdag in Apeldoorn (de Gigant), woensdag in Leeuwarden (de Harmonie).

De jongen Itak wordt geboren in een paradijs, een gelukkig kind. Als er iets verschrikkelijks gebeurt, vlucht hij weg. Maar zijn angst maakt hem moedig. Peter de Graef regisseerde het stukvoor de Utrechtse Paardenkathedraal, vanaf 10 jaar. Vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zondag in Arnhem (Stadsschouwburg), woensdag in Zwolle (Schouwburg).

Als het water stijgt blijft een meisje achter met haar oma. Oma wil dood, het meisje probeert haar tegen te houden. Watersnood heet het nieuwe stuk van Pauline Mol dat wordt gespeeld door Theater Artemis. Vanaf 10 jaar. Zaterdag te zien in Leiden (Schouwburg), zondag in Amsterdam (de Brakke Grond), woensdag in Drachten (de Lawei).

Drie oude vrouwen vinden op een vuilnisbelt een kind. Het is een meisje. Wat zullen ze met haar doen? Opeten? Opvoeden? Rattenkind is een absurde komedie van Suzanne van Lohuizen. De voorstelling is geschikt voor publiek vanaf 6 jaar. Zondag te zien in Den Bosch (Theater aan de Parade), woensdag in Zoetermeer (Stadstheater).

Meer over