Jeugdtheater De Toneelmakerij. Voor kinderen vanaf 9 jaar.

Een bijtende winterkomedie op de politiepost Krommedijk. De politiepet blijkt toch niet iedereen te passen.

ANNETTE EMBRECHTS

DE HELDEN-BRIGADE - Ze zijn nogal versteend in hun overtuiging dat kinderen zich zonder pardon aan de regels moeten houden. Welke regels? Dat weten de jeugdagenten van de politiepost Krommedijk zelf inmiddels ook niet meer expliciet. Maar ze gebruiken ze wel als wapen - 'Regels zijn regels en kaders zijn kaders!' - tegen de onstuimige buitenwereld vol onbetrouwbare jeugd. Zelf hebben ze geen kinderen. Zeggen ze. En dus sterken deze eenzame politieagenten elkaar op kerstavond nog meer in hun vastgeroeste moraal.

Totdat een Vlaamse stagiaire, Josje Fluitsma, de opgetrokken muur aan het wankelen brengt, met prangende vragen. Eerst krijgt ze flink de wind van voren: 'Ga toch terug naar Antwerpen, dikke patatzak.' Maar met hulp van een indringer (de jeugdige draaideurcrimineel Kevin Bolstra), veel kolderieke kastdeurgrappen, spannende achtervolgingsscènes en fraaie samenzang, brengt ze langzaam reuring en verzachting in het witgekalkte triplex politiebureautje.

Aan het slot ontstaat met hervonden kinderen zelfs een wonderlijk en aandoenlijk schouwspel, dat volledig afwijkt van iedere ongeschreven regel. Maar ja, wat is afwijkend, wat is normaal?

Toneelauteur Roel Adam schreef met De Heldenbrigade een bijtende winterkomedie, waarin hij flink te keer durft te gaan tegen een ongefundeerde roep om 'harde hand' en 'zero tolerance'. De voorstelling is toegankelijk voor publiek vanaf 9 jaar.

Regisseur Liesbeth Colthof geeft de felle toon alle ruimte: ze laat de acteurs dicht op het publiek spelen. Maar ze maakt er wel hilarisch en swingend muziektheater van, door de vijf acteurs op momenten hartstochtelijk te laten uitpakken in vette soulnummers (zoals In the Ghetto) en een aantal meerstemmige kerstliederen.

Vooral Eva Van Der Gucht (stagiaire Fluitsma) en Rop Verheijen (de latent homoseksuele agent Bennie) zorgen voor melodieuze duetten. Adam zelf speelt de norse brigadier Koen Verheul, die pas aan het slot zijn ijzige binnenkant laat ontdooien.

Maarten Heijmans klimt als onvolwassen Kevin Bolstra te pas en te onpas binnen door luikjes en kasten - hij is tenslotte draaideurcrimineel. Elise Schaap debuteert sterk in het jeugdtheater als hoofdagente (met gummiknuppel) Koppelstok, die bikkelhard leeft voor het gezag maar van binnen een soort 'week meisje met zwavelstokjes' is.

Samen maken ze van De Heldenbrigade een gezagsondermijnend schouwspel, met een bedrieglijk echte nepbaby in een bureaula, een rinkelende spooktelefoon op de kast en een politiepet die niet iedereen past.

undefined

Meer over