Jeugdige golfer Rose lost eindelijk belofte in

Het Engelse wonderkind van zeventien jaar rijgt eindelijk de overwinningen aaneen. Justin Rose behaalde bij het Britse Masters in Woburn zijn vierde overwining van het seizoen....

Vier jaar geleden juichte het Britse koninkrijk, toen Justin Rose als teenager op de vierde plaats eindigde in het Britse Open. Hij speelde met de groten van de golfwereld alsof hij nooit anders deed. Drie dagen later debuteerde Rose als beroepsgolfer, toevallig in Hilversum in het Dutch Open. Hij won wel de pro-am, maar in het hoofdtoernooi van 't Gooi zou wel zijn schier eindeloze reeks van 21 gemiste cuts beginnen.

Rose werd langzamerhand een lachertje. Drie keer moest Rose naar het kwalificatietoernooi van de Europese Tour. Vorig jaar kwamen de eerste resultaten. Hij eindigde als tweede in Johannesburg en finishte op de Europese jaarranglijst als 83ste, ruim voldoende voor het behoud van zijn kaart.

Dit jaar drukte Rose door. In het Dunhill Championship van zijn geboorteplaats Johannesburg won hij voor de eerste keer. Dezelfde maand nog pakte hij in het Zuid-Afrikaanse circuit het Nashua Masters en in Japan veroverde hij het Crowns Tournament.

Terug in Europa bemachtigde hij zijn grootste prijs. In het met twee miljoen euro gedoteerde Britse Masters werd hij almaar beter. Een opening in 70 slagen en daarna ronden in 69, 65 en nog eens 65 slagen. Met zijn slotronde maakte hij drie slagen achterstand goed op zijn vriend Ian Poulter. Roses beloning bedroeg 329.373 euro. 'Ik ben volwassen geworden als professional', gaf Rose als verklaring voor zijn successen. 'Dit is mijn grootste zege, want hier was veruit het sterkste veld van alle vier toernooien die ik won.'

Dit bedrag had Robert-Jan Derksen kunnen hebben als hij het toernooi zo goed had gespeeld als de eerste dag. De Nijmeegse speler deed toen maar 67 slagen over de 18 holes. Met vervolgens povere ronden in 74, 75 en 75 slagen, kwam hij op 291 slagen en de 86ste plaats terecht: voorlaatste met 2920 euro.

Rolf Muntz eindigde op Woburn met 280 slagen (-8) op de 22ste plaats. Hij verdiende 20.250 euro en kwam op een totaal van 185.814 euro, goed voor de 47ste plaats op de order of merit. Muntz viel tien keer in de prijzen op veertien starts, zes keer daarvan in de top-30.

Meer over