jeugdboeken

1. Janne Teller: Niets. Clavis.

Pjotr van Lenteren

€ 14,95. Vanaf 14 jaar.


2. Beate Teresa Hanika: Achter


de stilte. Lemniscaat.


€ 14,95. Vanaf 13 jaar.


3. Floortje Zwigtman: Spiegel-


jongen. De Fontein. € 19,95.


Vanaf 15 jaar.


4. Dirk Weber: Hij of ik.


Querido. € 12,95.


Vanaf 11 jaar.


5. Marvin Halleraker: Hoog


boven de huizen. Van


Goor. € 13,99. Vanaf 5 jaar.


6. Rindert Kromhout: Soldaten


huilen niet. Leopold.


€ 14,95. Vanaf 13 jaar.


7. Michael Thomas Ford:


Suïcide Notes. Lemniscaat.


€ 16,50. Vanaf 14 jaar.


8. Anna Kemp en Sara Ogilvie:


Honden doen niet aan


ballet. Lemniscaat, € 12,95.


Vanaf 4 jaar.


9. Agave Kruijssen: Afscheid


van Arthur. Lannoo. € 15,95.


Vanaf 11 jaar.


10. Han van der Vegt: Het rode


ei. Gottmer. € 14,95.


Vanaf 8 jaar.


Moet een boek somber zijn om vijf sterren te krijgen? Dit vroeg een bezorgde briefschrijver zich vorige zomer af naar aanleiding van de recensie van Niets van Janne Teller. Daarin gaat een groep veertienjarigen uit het dorp Tering op zoek naar wat werkelijk waardevol is in het leven. Iedereen moet wat afstaan. Dat begint met een paar Dungeons & Dragons-boeken van Dennis en de favoriete schoenen van Agnes, waar ze een winter lang om heeft gezeurd. Agnes neemt wraak, door Gerda te dwingen haar hamster Oscar mee te nemen. Vanaf dat moment loopt het project volledig uit de hand.


De titel van dit schokkende boek geeft al aan wat de zoektocht oplevert: niets. En het antwoord op de vraag van de bezorgde briefschrijver is: ja, natuurlijk moet je sombere boeken voor jongeren schrijven. Welke scholier zit er nu op alleen maar vrolijke boeken te wachten?


Bovendien valt er voor intelligente mensen zelfs in de zwartste boeken nog wel wat te lachen. De beste boeken uit deze toptien hadden alledrie op één kunnen staan omdat ze met koppige levenslust grenzen durven opzoeken én overschrijden.


Achter de stilte van Beate Teresa Hanika is een gitzwarte maar tegelijkertijd humoristische kijk in het hoofd van een dertienjarig meisje waar niemand naar luistert als ze zegt dat ze niet meer elke avond met een pannetje eten naar haar grootvader wil. Spiegeljongen van Floortje Zwigtman, sluitstuk van de meesterlijke trilogie over Adrian Mayfield, laat zien hoe het is om in de 19de eeuw in Engeland homoseksueel te zijn en is bovenal een verpletterende aanklacht tegen schijnideologieën en kleinburgerlijkheid.


Jongeren lezen al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw steeds minder en de discussie hoe dit te veranderen is de afgelopen jaren weer opgelaaid. Veel boekhandels hebben dit jaar een jongerenkast neergezet en vanavond wordt de eerste Grote Jongeren Literatuur Prijs uitgereikt. Laten we hopen dat de jury niet kiest voor braafheid, maar voor gevaar.


Pjotr van Lenteren


Meer over