Jeugd daagt met succes vedetten uit

De NK afstanden zijn, behalve een kampioenschap en een kwalificatiewedstrijd voor de World Cup, voor onbevangen schaatsers met een karige erelijst een uitgelezen mogelijkheid om gelouterde vedetten een slecht humeur te bezorgen....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Op de half-overdekte ijsbaan van Assen kweet de jonge garde zich afgelopen weekeinde met verve van die taak.

Titels hoefden de jongelingen er niet eens voor te veroveren: het merendeel van de gouden medailles kwam terecht bij schaatsers die eerder nationaal kampioen werden: Marianne Timmer (twee keer goud), Renate Groenewold, de zusjes Smit, Gerard van Velde en Bob de Jong (twee keer).

Dat alleen Beorn Nijenhuis zijn opmars mocht bekronen met twee zeges drukte de pret bij zijn generatiegenoten allerminst, zoals het chagrijn om het verlies van een plek in de topdrie, of zelfs de topvijf, bij de ouderen er niet minder om was.

Voor Rintje Ritsma, van alle deelnemers de man met de meeste ervaring, was de confrontatie met de jeugd het zwaarst. De 34-jarige Fries moest op de 5 kilometer 10 seconden toegeven op de 18-jarige Sven Kramer uit Jong Oranje, die zijn debuut bij de senioren bekroonde met een vierde plaats.

Op de 1500 meter was het optreden van Ritsma nog dramatischer. Hij vond zichzelf terug op de 25ste plaats, ruim zes seconden achter winnaar Nijenhuis.

Ritsma probeerde zichzelf moed in te praten. De viervoudig wereldkampioen allround verwees naar de knappe tijden die hij in oefenwedstrijden heeft gereden. Daaruit trok hij de conclusie dat hij bij de NK allround, half december, nog wel degelijk wat te zoeken heeft. 'Je vraagt je wel af: hoe is dit in godsnaam mogelijk. Dit was ronduit slecht.'

Ook voor Wennemars en Tuitert was de 1500 meter een hard gelag. Vorig seizoen hoefden ze de concurrentie nauwelijks te vrezen, nu maakten ze deel uit van een groep van acht die door Nijenhuis op ruime achterstand werd gezet. Onderling ontliepen die rijders elkaar minder dan 1,3 seconde. Simon Kuipers (derde op de 1000 en 1500), Stefan Groothuis en Rhian Ket blijken mannen om rekening mee te houden.

Tuitert, die op de 5 kilometer nog achter Ritsma als twaalfde eindigde: 'Anderhalve seconde achterstand op Nijenhuis: daar word je niet vrolijk van. Hier train ik niet zo hard voor.'

Wennemars: 'Normaal gesproken ben ik degene die hard rijd in het voorseizoen. Misschien moet ik accepteren dat er een paar zijn bijgekomen.'

Ook bij de vrouwen drong de jeugd zich plotseling op. Het rapport dat de KNSB vorig jaar nog publiceerde over de crisis in het vrouwenschaatsen, net voordat Timmer en Groenewold wereldkampioen sprint en allround werden, lijkt achterhaald voordat er lessen uit kunnen worden getrokken.

Annette Gerritsen (19) en Sanne van der Star (18) lieten op de 500 meter zien dat zij sprintersbloed bezitten, al hoeft Timmer vooralsnog niet te vrezen voor een nederlaag. De jongeren werden derde en vierde, waarmee ze formeel mogen starten in de World Cup en kans lijken te maken op kwalificatie voor de WK sprint, later dit jaar.

De kans bestaat echter dat ze door de schaatsbond in bescherming worden genomen. De bedoeling is dat ze dit jaar nog meedoen aan het WK junioren. Die keuze lijkt logisch omdat de gedachte aan het WK sprint de rijdsters al schrik aanjaagt. 'Dat lijkt me supertof', zei Gerritsen. 'Maar ik vind het eng om te zeggen dat ik graag naar de WK wil.'

Op de lange afstanden meldden Ireen W18), Moniek Kleinsman (22) en Frederique Ankon22) zich in de voorste gelederen. Zij bleven niet alleen de oudgedienden Barbra de Loor en Annamarie Thomas voor, maar joegen generatiegenoten als Wieteke Cramer en Helen van Goozen de schrik op het lijf.

Vooral voor Cramer was dat zuur. Na haar derde plaats bij de WK allround vorig jaar kreeg ze een contract bij de ploeg van Jac Orie. Nu moet ze het stellen zonder wedstrijden op het hoogste niveau.

Wellicht heeft ze baat bij de lessen van Thomas (33), die haar plaats bij de ploeg van Orie deze zomer ingenomen zag worden door Ankonmaar zich met hand en tand verzet tegen de aanstormende jeugd. Bij gebrek aan sponsorgelden moest zij afgelopen zomer op trainingskamp de douche met twaalf anderen delen, terwijl ze bij SpaarSelect jarenlang luxe hotelkamers gewend was.

Maar opgeven? 'Ik rij nog steeds podiumplaatsen. stoppen?' Dus waarom

Meer over