Jetsettafeltje

Nog één quiz en u hebt als het goed is zes woorden die allemaal wel iets met de jaren zestig en zeventig te maken hebben. Bovendien maakt u dan kans op het designmeubel waarop we zes weken jacht maakten. De laatste kandidaat: deze salontafel van Jean Charles. Inzenden mag vanaf nu; maandag 2 september staat de uitslag in de krant.

MIRJAM BOSGRAAF en CAREL HELDER EN AIMÉE KIENE

Bijna wekelijks krijgt Yolanda Chatzimarkos mail van mensen die haar meubels willen verkopen. Soms weten de mailers precies wat ze in handen hebben en sturen ze hun vintagedesign naar verschillende bieders om de prijs op te drijven. Soms is het een hele overgeschoten inboedel bestaande uit vooral veel rommel. En soms zit daar dan toch ineens een pareltje tussen.

Zoals deze salontafel, afkomstig uit de boedel van een ouder koppel dat zijn huis ging verkopen en verhuisde naar een flat. Chatzimarkos sloeg meteen aan op deze tafel. 'Als ik dit materiaal zie, dan weet ik meteen: dit is iets moois.' En ze had gelijk, want de tafel had een stempel van de ontwerper, Jean Charles. Wat speurwerk leerde haar ook nog dat Charles deze tafel maakte in opdracht van de Italiaanse fotograaf en designer Willy Rizzo. Een exclusief exemplaar dus, en ook nog eens door mysterie omhuld. Want wie Jean Charles precies is, blijken vintageliefhebbers niet zeker weten. Naar alle waarschijnlijkheid is hij een zoon van de Parijzenaar Ernest Charles, oprichter van Maison Charles (1908), maker van lampen en bronswerk. En blijkbaar was hij bevriend met jetsetfotograaf Willy Rizzo, in wiens opdracht hij meubels ontwierp.

Deze tafel van massief chroom met messing details en bruin rookglas - typisch jaren zeventig - is een bijzonder exemplaar. Hij is langer en breder dan een standaardsalontafel, en de mooie materialen maken de tafel chic, strak en tijdloos. De prijs varieert, waarbij die van Chatzimarkos tot de schappelijkere behoort. Naar eigen zeggen is haar voornaamste belang: genoeg geld binnenhalen om nieuwe aankopen te doen en zo haar site op niveau te houden. En, om eens met een vet cliché te eindigen, als ze de koper blij maakt met een bijzonder meubel, is zij zelf ook blij.

Salontafel van Jean Charles, 1970

Vintage vanaf 1.500 euro

Onze expert

De Belgische Yolanda Chatzimarkos (42) was managementassistente maar specialiseerde zich stilaan in het verzamelen van vintagemeubels, vooral uit de jaren zestig en zeventig. Sinds 2010 bestiert ze de website vintagevillage.be.

QUIZ

1. 'Wann Fußballspieler Popstars werden.' Alleen die vierde heeft het tragischerwijze nooit gehaald. Terwijl Cruijff (Cruijff!) zelf hem beter vond dan Cruijff.

Noteert u als het geen meerkeuzevraag is weer de eerste letter van de achternaam?

2. Ikonies (1). 'Tu t'appelles comment?' 'Melody.' 'Melody comment?' 'Melody ...'

3. Ikonies (2). Afro was in. Dus wat was uit?

O Bob4

C Perm

E Conk

A Flattop

4. Citaat uit De Renner van Tim Krabbé. Maak het af en noteer de eerste letter ervan.

'Ik heb mijzelf een keer de opdracht gegeven een willekeurig woord te bedenken. Volstrekt willekeurig, kan dat? Daar was het al: ....'

5. En daar was-ie. De glossy van de jaren zestig en zeventig. De eerste letter graag.

6.

I Raak

E Exota

R Riedel

P Joy

7. Deduceren en combineren. Dan komt u er vast op: één naam.

8. Als je het over comfortabel hebt. Onder zijn draaistoel (dempt zelfs het omringende geluid), boven zijn cabrioletbed met bedieningspaneel voor onder meer ventilator, sigarettenaansteker, telefoon en radio. Wie is deze vroeg gestorven ontwerper?

D Branzi

F Mari

E Colombo

N Magistretti

9. Ken uw stereotypen. Het onderschrift luidt: Een ... in Londen. Welke woorden ontbreken?

S Amerikaanse hippie

T Engelse beatnik

Z Amsterdamse pleiner

U Amsterdamse dijker

10. Reve, zoals u ziet, had een zwak hem, Nico Dijkshoorn is een bewonderaar, er is een plein naar hem genoemd ...

H Lucebert

S Jean Pierre Rawie

D Yrrah (Harry Lammertink)

G Johnny van Doorn

11. Wat hoort in dit rijtje níét thuis?

12. So long folks

X Peter Pontiac

O Eric Schreurs

V Stan Lee

J Robert Crumb

UITLEG

U noteert de 12 verkregen letters. Daarvan maakt u een woord. Om mee te dingen naar het designmeubelstuk mailt u ons alle zes woorden van de afgelopen weken:

zomerquiz@volkskrant.nl.

Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het vintagemeubelstuk dat de redactie kiest. Inzenden vóór woensdag 28/8 . Uitslag: 2/9 in V.

undefined

Meer over