nieuwsoud-minister

Jeroen Dijsselbloem wordt nieuwe voorzitter van Onderzoeksraad voor Veiligheid

PvdA-prominent Jeroen Dijsselbloem wordt de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat meldt RTL Nieuws. Hij volgt Tjibbe Joustra op, die sinds 2011 aan het hoofd staat van het zelfstandige bestuursorgaan. De benoeming van Joustra’s opvolger staat donderdag op de agenda van de ministerraad, bevestigt een Haagse bron.

Landbouweconoom Dijsselbloem (53) was minister van Financiën in het kabinet-Rutte II. Beeld ANP
Landbouweconoom Dijsselbloem (53) was minister van Financiën in het kabinet-Rutte II.Beeld ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wordt na grote rampen en ongevallen ingeschakeld om de oorzaken van een incident te achterhalen. Onderzoekers van de OVV hebben zich onder andere gebogen over de Schipholbrand in 2005 en de vliegramp met vlucht MH17 in 2014.

Landbouweconoom Dijsselbloem (53) was minister van Financiën in het kabinet-Rutte II. Tot januari vorig jaar was hij voorzitter van de Eurogroep, het topoverleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. Van 2000 tot 2012 zat hij in de Tweede Kamer. Minister Koolmees van Sociale Zaken benoemde hem begin dit jaar tot voorzitter van de Commissie Parameters, een tijdelijke klus. De commissie moet dit voorjaar een advies uitbrengen over mogelijke wijzigingen van de rekenregels voor de pensioenfondsen. Dat advies wordt in mei of juni verwacht. Joustra vertrekt formeel op 1 mei; op 8 mei staat zijn afscheidsreceptie gepland.

Meer over