Jeltsin toont zijn landgenoten nu echt aan beterende hand te zijn

President Jeltsin van Rusland is gisteren voor de televisie verschenen om geruchten dat hij ernstig ziek is de kop in te drukken....

Van onze correspondent

MOSKOU

Jeltsin zei dat hij een week geleden een hartaanval had gekregen, maar dat hij zich nu weer goed voelde. De Russische president stapte op de beelden energiek rond en nam lachend een bos bloemen in ontvangst van Tsjernomyrdin.

Het ziet er echter naar uit dat Jeltsin voorlopig niet op volle kracht zal kunnen werken. Volgens zijn woordvoerder Sergej Medvedev hebben Jeltsins artsen hem aangeraden om ook na zijn ontslag uit het ziekenhuis - waarschijnlijk over een week - nog enige tijd rust te houden in een sanatorium.

Om te onderstrepen dat hij het roer nog steeds stevig in handen heeft, maakte Jeltsin bekend dat hij een oplossing gevonden heeft voor het conflict in Tsjetsjenië. 'We hebben een oplossing gevonden, natuurlijk onze eigen oplossing, die we aan de Tsjetsjeense delegatie zullen voorstellen', zei hij.

Het Kremlin had de tv-ploeg van het journaal Vremja in het ziekenhuis uitgenodigd nadat opwinding was ontstaan door een bericht van het Amerikaanse persbureau AP dat een foto van Jeltsin in het ziekenhuis een vervalsing was.

Het Kremlin verspreidde de foto dit weekeinde. Op de foto is Jeltsin te zien achter zijn werktafel in het Moskouse ziekenhuis. Volgens AP ging het echter om een maanden oude video-opname, die gemaakt is tijdens Jeltsins vakantie in Kislovodsk.

Op de ziekenhuisfoto zit Jeltsin in een tennisshirt te werken met naast zich een viertal telefoons. De video-opnamen uit Kislovodsk, zo meldde AP, laten Jeltsin in een identieke pose zien, in hetzelfde shirt en met dezelfde telefoons op identieke wijze gerangschikt naast zich.

Het persbureau vond het helemaal verdacht dat het stukje journaal over Jeltsins verblijf in Kislovodsk destijds in elkaar was gezet door Sergej Medvedev, Jeltsins huidige woordvoerder. Medvedev werkte toen nog als presentator bij het journaal.

Het AP-bericht riep onwillekeurig herinneringen op aan de nadagen van het Sovjet-regime. Toen maakte de Sovjet-televisie regelmatig gebruik van oude beelden en kunstige opnametechnieken om te verhullen dat de bejaarde Sovjet-leiders zich nauwelijks meer op de been konden houden.

Maar in dit geval bleek de fantasie van de Amerikaanse journalisten verder te gaan dan die van Jeltsins 'imagomakers'. Medvedev verzekerde dat de foto afgelopen vrijdag genomen is, op de derde verdieping van de Centrale Kliniek in Koentsevo, het ziekenhuis voor de Russische elite aan de rand van Moskou.

Meer over