Jeltsin boos over falen Russisch leger in Dagestan

Met boze gebaren maakte Boris Jeltsin duidelijk wat hij van zijn premier, zijn ministers en zijn generaals verlangde: 'De bendes moeten Dagestan worden uitgeschopt.' De president zelf leidde de zitting van de Veiligheidsraad die was bijeengeroepen om de toestand in de Kaukasus te bespreken....

Jeltsin besloot zijn ondergeschikten de les te lezen, omdat moslimrebellen vanuit Tsjetsjenië zonder tegenstand van het leger een grensdistrict in Dagestan hadden kunnen bezetten.

De rebellen staan aan de rand van Chassavjoert, een stad met 60 duizend inwoners. Zouden ze de stad kunnen innemen en uitroepen tot hoofdstad van een islamistische republiek, dan is het gedaan met het Russische gezag in Dagestan.

Russische artillerie, aanvalshelikopters, straaljagers en vliegtuigen legden een spervuur op de dorpen die in handen zijn van de rebellen. Maar het lijkt er niet op dat de fanatieke moslimstrijders met vuurkracht alleen zijn te verslaan.

Voor de Russische kranten was het duidelijk wie er hadden gefaald. 'De generaals slapen door de oorlog heen', hoonde de liberale Izvestija op de voorpagina. 'De soldaten mogen nu klaar staan om in de oostelijke Kaukasus de kogels te trotseren.'

Premier Poetin hintte dat het Russische leger een aanval overweegt op de rebellenkampen in de Tsjetsjeense bergen. Nog maar twee jaar geleden liep een dergelijk aanval uit op een bloedbad en een vernederende terugtocht voor de Russen. Maar Poetin deed alsof hij geen twijfel kende. 'We moeten af van het schuldcomplex dat we hebben ontwikkeld', zei hij.

Meer over