Jelle Nijdam stapt af na dertien profjaren

Jelle Nijdam stopt aan het einde van het seizoen met wielrennen. De Brabander reed de laatste twee jaar voor de TVM-ploeg van Cees Priem....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Nijdam won in zijn dertien profjaren ruim honderd koersen. Op zijn omvangrijke erelijst staan onder meer de proloog van de Ronde van Frankrijk (1987) en klassiekers als de Amstel Gold Race (1988), Parijs - Brussel (1989) en Parijs - Tours (1989). Dit seizoen kwam hij door problemen met zijn gezondheid nauwelijks aan winnen toe. De coureur, die op 16 augustus 33 jaar wordt, zegevierde in de Ronde van Midden-Zeeland.

Vjatsjeslav Ekimov verlaat aan het einde van het seizoen vrijwel zeker de ploeg van Jan Raas. De 30-jarige Rus is in vergaande onderhandelingen met de Amerikaanse formatie US Postal.

Niet bekend

Met Erik Zabel is de Rabobank-manager persoonlijk rond, maar Telekom, de huidige werkgever, heeft een optie op de Duitse sprinter. Zabel mag alleen weg indien de overeenkomst met de Rabobank een aanzienlijke financiële verbetering betekent.

Andrei Tsjmil won dinsdag ook de tweede etappe van de Ronde van Galicië, een rit over 170,9 kilometer van Pontevedra naar Orense. Maandag won hij de sprint van vijftig renners. In de jongste etappe had de Moldaviër een voorsprong van twee seconden op een groep van zeven renners. De tweede plaats was voor de Italiaan Casagrande, de derde plaats voor de Fransman Laurent Jalabert.

Onderweg waren Tsjmil en Jalabert in tijd op gelijke hoogte gekomen door beurtelings bonificatiesprints te winnen. De laatste 25 kilometer stonden in het teken van demarrages. Eerst namen de Rus Konisjev en de Italiaan Milesi afstand. Hun vlucht duurde twaalf kilometer. Poli viel vervolgens aan om de weg voor zijn kopman Casagrande te effenen.

Het plan leek te lukken, want op twee kilometer van de aankomst bergop naar de hoogte van Parixa brak Casagrande uit. De Italiaan kreeg echter Tsjmil, Olano, Armstrong, Exebarria, Alonso, Blanco en Jalabert in zijn wiel. Duizend meter voor de finish versnelde Tsjmil. Met twee seconden voorsprong passeerde hij de eindstreep.

Meer over