Jean-Pierre Geelen over de pandahype: hoe aaibaar nieuws van de wereld een sprookje maakt

'Alles is een mediamomentje', duidde een verslaggeefster van RTL Nieuws de vermeende 'pandakoorts' die zou zijn uitgebroken. Dat kon je wel zeggen. De beer was los, in het toneelstuk dat Ouwehands Dierenpark had geschreven voor de media.

Jean-Pierre Geelen
Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya komen vanuit China aan op Schiphol. Beeld anp
Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya komen vanuit China aan op Schiphol.Beeld anp

Het werd een marathonvoorstelling in vele bedrijven. Uit de ANP-agenda: 'Aankomst reuzenpanda's om 19.00 op Schiphol. Panda-borrel 20:30 uur in De Koning van Denemarken, Rhenen. Dress code: zwart-wit.'

Dierennieuws, dat is meestal een kwestie van de kip en het ei. Is de berichtgeving een zuivere registratie van een al bestaande werkelijkheid, of is de opwinding juist veroorzaakt of aangewakkerd door de media? Ja, in Rhenen lagen aanwijsbare symptomen van de pandakoorts in de etalages van uitgekookte middenstanders die wilden mee-eten uit deze ruif. Maar daarbuiten leken het vooral media die zichzelf en elkaar voedden met hapklare gekte.

Het 'Liveblog' van RTV Utrecht: 'Maar liefst 110 mediaploegen op Schiphol'. Illustratief was ook een item bij Goedemorgen Nederland (de stemming zat er woensdag al vroeg in bij de media), waar een 'Pandalied' ten gehore werd gebracht. Gemaakt door een dj van Radio 10.

Toen was al de Volkskrant verschenen, waar een foto van de twee reuzenhelden de aanslag op de spelersbus van Dortmund van de voorpagina had verdrongen. Aanleiding tot bespiegeling in het Mediaforum op Radio 1, waar oud-hoofdredactielid van De Telegraaf Jan Kees Emmer verkondigde dat de Volkskrant een betere Telegraaf had gemaakt dan de Telegraaf zelf. Die krant 'opende' immers met de 'killer' van Marin Kok. 'Panda's relaxed in het vliegtuig', herpakte de krant zich om 11.00 uur op de website.

's Middags 'trending topic' op Twitter: #pandakoorts. Niet de panda, maar de koorts.

Niet alles kon geregisseerd. De nieuwe mediasterren Wu Wen en Xing Ya zouden in RTL Boulevard (waar anders?) hun entree maken. In de studio zat boswachter Arjan Postma, de tuinkabouter van het Mediapark, er klaar voor. ('Leuk weetje: panda's poepen als ze slapen!')

Maar dat liep mis: ze landden twee minuten na de eindtune.

Het achtuurjournaal van de NOS hoopte de ereronde van het duo in de hangar van Schiphol mee te kunnen pikken - te laat. 'Op onze Facebookpagina hoeft u niets te missen van de aankomst'.

Vóór het slapen gaan mochten de uitbaters van dit mediacircus tevreden uitbuiken aan de tafels van RTL Late Night en Pauw. Oogjes toe, snaveltjes dicht.

Aaibaar micronieuws

Zo was de panda voor even het spreekwoordelijke lammetje in de wei, een vertrouwd beeld vol vertedering. Aaibaar micronieuws, dicht bij huis - het is een bewezen medicijn. Het bakkie troost naast de dagelijkse portie ellende. Het was woensdag opmerkelijk veel, maar het pandabombardement was ook een gerichte aanslag op het collectieve chagrijn en de machteloze woede over aanslagen en andere ellende. Aaibaar nieuws maakt van de wereld een sprookje, al is het maar voor even.

Een bonte stoet ging Wu Wen en Xing Ya voor. Wie kent ze nog, de afgedankte mediadieren die we voor even collectief omarmden? De 'Domino-mus'. Paul de octopus (een betere voorspeller dan Maurice de Hond). Leeuw Cecile, in Zimbabwe doodgeschoten door de Amerikaanse bruut die er 50 mille voor over had om de koning van het dierenrijk ten val te brengen. Terwijl de meeste dieren onder beestachtige omstandigheden moeten leven, koesteren we onze knuffeldieren. Zo weerspiegelt de #pandakoorts naast de mediagekte ook de dubbele moraal ten opzichte van dieren. Naar verluidt voorspelt octopus Paul lange files naar Rhenen met de Pasen.

'Maar panda's zijn zo lief', zegt u nu. Onzin. Heeft u ooit een panda iets liefs zien doen, een weeskatje zogen bijvoorbeeld, of zijn eten delen met een hongerige gnoe? Lees de column van Sylvia Witteman. (+)

Met de komst van reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in het vooruitzicht vullen bamboeburgers, pandabrood en pandabeddengoed de etalages in Rhenen. (+)

Hoe een fout in onze bedrading maakt dat we panda zien als liefste knuffelbeer op aarde.

Zestien jaar lang werkte miljonair en dierenliefhebber Marcel Boekhoorn aan de komst van twee reuzenpanda's uit China naar Nederland. Een reconstructie van de niet aflatende lobby. (+)

Meer over