Je zag Fitna, maar wat zag je?

Waar haalde Geert Wilders zijn beelden vandaan? Wie citeert hij, waarnaar wordt verwezen, welke demonstranten zien we en waar demonstreren ze tegen?...

Nora Choua en Annieke Kranenberg

De Mohammed-cartoon

De Mohammed-cartoon
FRAGMENT: In een cartoon van de Deen Kurt Westergaard brandt de lont van de bom op het hoofd van de profeet Mohammed.

De Mohammed-cartoon
ACHTERGROND: In de eerste versie van Fitna werd de spotprent van Westergaard gebruikt. De Mohammed-cartoon, die eind september 2005 voor het eerst in de Deense krant Jyllands-Posten verscheen, leidde in 2006 en 2008 tot heftige protesten in de islamitische wereld. Westergaard, die vanwege de tekening met de dood wordt bedreigd, zei stappen te zullen ondernemen tegen Wilders omdat die zijn cartoon zonder toestemming had gebruikt. De Deense cartoonist zei ook niet van plan te zijn permissie te geven. Wilders heeft de film aangepast. In de tweede versie is een spotprent te zien van een militante moslim die de aarde in de vorm van een bom draagt.

Abu Hamza al Masri

Abu Hamza al Masri
FRAGMENT: Abu Hamza al Masri duikt op in de rook van de aanslagen in Madrid en zegt: ‘Wat maakt Allah blij? Allah is blij als niet-moslims worden gedood.’

Abu Hamza al Masri
ACHTERGROND: Abu Hamza al Masri – de eenogige en gehandicapte imam uit Londen – zit al gevangen sinds februari 2006 toen hij werd veroordeeld wegens racistische misdrijven en het aanzetten tot moord. Amerika heeft begin 2008 om zijn uitlevering gevraagd omdat hij een Al Qaida-trainingskamp in Oregan zou hebben opgezet en verantwoordelijk zou zijn voor de ontvoering van 16 Westerse toeristen in Jemen in 1998. Dat verzoek is inmiddels ingewilligd. In april 2002 werd Al Masri geschorst als imam vanwege zijn extremistische preken. Het fragment komt uit de film Obsession, Radical Islam’s War against the West uit 2006. De film wil een verband aantonen tussen nazi’s en islamitische extremisten.

Abu Hamza al Masri
http://www.obsessionthemovie.com/index.php

Bomaanslagen

Bomaanslagen
Bomaanslagen Londen en Madrid

Bomaanslagen
FRAGMENT: Beelden van slachtoffers van de aanslagen in Londen en Madrid door elkaar heen.

Bomaanslagen
ACHTERGROND: Ruim een jaar na de aanslagen in Madrid ontploften ook in Londen bommen (op 7 juli 2005). Vier jongemannen – drie van Pakistaanse afkomst en een Jamaicaan – pleegden de zelfmoordaanslagen. Het aantal doden bedroeg 56 (inclusief de daders). Naar schatting waren er zevenhonderd gewonden.

Basmallah

Basmallah
FRAGMENT: Amer (interviewster): ‘Wat is je naam?’

Basmallah
Basmallah: ‘Basmallah.’

Basmallah
Amer: ‘Basmallah, hoe oud ben je?’

Basmallah
Basmallah: ‘Drieënhalf.’

Basmallah
Amer: ‘Ben je moslim?’

Basmallah
Basmallah: ‘Ja.’

Basmallah
Amer: ‘Basmallah, weet je wie de joden zijn?’

Basmallah
Basmallah: ‘Ja.’

Basmallah
Amer: ‘Wie zijn zij dan?’

Basmallah
Basmallah: ‘Het zijn apen en zwijnen.’

Basmallah
Amer: ‘Zijn zij apen en zwijnen? Wie zegt dat dan?’

Basmallah
Basmallah: ‘Allah.’

Basmallah
Amer: ‘Waar heeft hij dat gezegd?’

Basmallah
Basmallah: ‘In de Koran.’

Basmallah
ACHTERGROND: Het meisje werd geïnterviewd in het vrouwenprogramma Madjallat al-Mar’a, dat op 7 mei 2002 is uitgezonden op Iqra TV, een populaire, zeer religieuze satellietzender over de islam, die door Saoedische investeerders wordt gefinancierd.

God bless Hitler

God bless Hitler
FRAGMENT: Een vrouw demonstreert met een bord waarop staat: ‘God zegene Hitler.’

God bless Hitler
ACHTERGROND: Op 3 februari 2006 werd voor de Deense ambassade in Londen door ongeveer driehonderd mensen gedemonstreerd tegen de Mohammed-cartoons. De Saviour Sect en Al Ghuruba – beide extreem-islamitische bewegingen – hadden de demonstratie georganiseerd. Deze groeperingen zijn op 17 juli 2006 in Groot-Brittannië verboden wegens het verheerlijken van terrorisme.

God bless Hitler
http://www1.nefafoundation.org/multimedia-intvu.html

Saluut

Saluut
FRAGMENT: Een groep strijders salueert. Op de voorgrond zitten sjiitische geestelijken.

Saluut
ACHTERGROND: Volgens Obsession komen de militanten uit Iran. Vermoedelijk gaat het om Hezbollah-strijders.http://www.obsessionthemovie.com/index.php

Mohammed

Mohammed
FRAGMENT: Soera 47 ‘Mohammed’, vers 4: ‘Wanneer gij dus een ontmoeting hebt met hen die ongelovig zijn, houwt dan in op de nekken en wanneer gij onder hen een bloedbad hebt aangericht, bindt hen dan in boeien.’

Mohammed
ACHTERGROND: De door moslims meest gebruikte vertaling van de Koran in het Nederlands is De Edele Koran van de vertaler Sofian S. Siregar, uitgegeven door het Islamitisch Cultureel Centrum Nederland (ICCN)in 2000. Wilders hanteert deze vertaling niet in Fitna. In de Koran luidt de vertaling van het hele vers: ‘Wanneer jullie degenen die ongelovig zijn op het slagveld ontmoeten; doodt hen. Wanneer jullie hen verslagen hebben; bindt de gevangenen dan stevig vast, of laat hen vrij of vrij na een losgeld, tot de oorlog voorbij is. Zo is het. En als Allah het wil, dan vernietigt Hij hen zeker. Maar Hij wil een groep van jullie beproeven met een andere groep. En degenen die gedood worden op de weg van Allah. Hij doet hun werk nooit verloren gaan.’

Aed al Qarni

Aed al Qarni
FRAGMENT: De Saoedische geestelijke Aed al Qarni zegt op 26 december 2004 op Iqra TV: ‘Huizen en jongemannen moeten opgeofferd worden. Kelen moeten worden doorgesneden en schedels moeten worden verbrijzeld. Dit is de weg naar de overwinning.’

Aed al Qarni
ACHTERGROND: Naar aanleiding van de Amerikaanse inval in Irak gebruikt Al Qarni deze woorden in een preek over jihad. Hij geeft aan dat de moskeebezoekers zich moeten opofferen zoals sjeik Ahmed Yassin heeft gedaan. Ahmed Yassin was de spirituele leider en medeoprichter van de Palestijnse beweging Hamas. Op 22 maart 2004 werd hij bij het verlaten van een moskee gedood door Israëlische raketten.

Aed al Qarni
http://www.memritv.org/clip/en/445.htm

De oorlogsbuit

De oorlogsbuit
FRAGMENT: Soera 8 ‘De Oorlogsbuit’, vers 39: ‘Voer oorlog tegen hen totdat er geen verzoeking meer is en de godsdienst geheel aan Allah toebehoort’.

De oorlogsbuit
ACHTERGROND: De vertaling volgens de Koran: ‘En bevecht hen totdat er geen fitnah meer is en de godsdienst geheel voor Allah is. ‘Als zij ophouden, voorwaar, dan is wat Allah betreft hetgeen zij bedreven Alziende.’

dom go to hell

dom go to hell
FRAGMENT: Protestbord met: ‘Naar de hel met vrijheid.’

dom go to hell
ACHTERGROND: Uit de eerder genoemde anti-cartoondemonstratie.

Moslims in Nederland

Moslims in Nederland
FRAGMENT: Straatbeelden van moslims in Nederland. Een statistiek van het aantal moslims in Nederland verschijnt: 1909-54, 1960-1.399, 1990-458.000, 2004-944.000.

Moslims in Nederland
ACHTERGROND: Deze stijging van het aantal moslims in Nederland was voor het verschijnen van Fitna al naar beneden bijgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat een nieuwe methode hanteert. ‘Volgens de oude berekening zou het aantal islamieten in 2006 de grens van 1 miljoen hebben gepasseerd’, aldus het CBS op 24 oktober 2007. Volgens de nieuwe berekening waren er in 2006 ruim 850 duizend moslims in Nederland.

Moslims in Nederland
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2007/2007-2278-wm.htm

Besnijdenis

Besnijdenis
FRAGMENT: Een jong meisje, naakt tot haar middel, met de benen aan elkaar vastgebonden.

Besnijdenis
ACHTERGROND: Een meisje heeft een besnijdenis gehad. Haar benen zijn vastgebonden zodat haar vagina, die is dichtgenaaid, niet open kan springen. Er blijft alleen een kleine opening over, zodat zij nog kan plassen en menstrueren. Het fragment komt uit de film, The Violent Oppression of Women in Islam. ‘De mondiale oorlog tegen de islamitische jihad betreft niet alleen bommen en gekaapte vluchten. Dat gaat ook over de onderdrukking van vrouwen’, aldus de maker Robert Spencer. Spencer doet verschillende projecten voor het David Horowitz Freedom Center, zoals de film over vrouwenonderdrukking en de site waarop hij jihadistische boodschappen op internet onder de loep houdt. De doelstelling van dit instituut is het verdedigen van Amerika’s vrijheden. Zo heeft het instituut een Terrorism Awareness Project ontwikkeld, om ‘conservatieve studenten’ intellectueel te wapenen tegen de ‘onheilige alliantie tussen de linkse universiteit en jihadisten’ die de War on Terror ondermijnen.

Besnijdenis
http://www.terrorismawareness.org/videos/108/the-violent-oppression-of-women-in-islam/

Juffrouw Teddybeer

Juffrouw Teddybeer
FRAGMENT: Algemeen Dagblad, 1 december 2007.

Juffrouw Teddybeer
ACHTERGROND: Sudanezen gingen woedend de straat op en eisten de dood van de Britse lerares omdat ze kinderen toestond een teddybeer Mohammed te noemen. De Sudanese president Omar al-Bashir verleende haar gratie na een ontmoeting met de Britse islamitische politici Nazir Ahmed en Sayeeda Warsi.

Eerwraak Amsterdam

Eerwraak Amsterdam
FRAGMENT: De Telegraaf, 22 februari 2007.

Eerwraak Amsterdam
ACHTERGROND: In 2006 werden tien eerwraakzaken vervolgd, in de eerste zes maanden van 2007 waren dat er twaalf. Verderop in het artikel constateert de chef zware criminaliteit van het politiekorps Amsterdam-Amstelland dat deze stijging vooral is veroorzaakt door een gewelddadige dubbele ontvoering en gijzeling van een 22-jarige Pakistaanse vrouw en haar 19-jarige Indiase vriend. De familie van de vrouw wilde haar uithuwelijken aan een man uit Pakistan. Volgens een persbericht van de politie Amsterdam-Amstelland in juni 2007 wordt de politie ‘in toenemende mate geconfronteerd met – vaak ernstige – gevallen van eerwraak’.

Omslaan bladzijde Koran

Omslaan bladzijde Koran
FRAGMENT: Het geluid komt volgens Wilders van een pagina die uit het telefoonboek wordt gescheurd.

Meer over