'Je voert geen actie over de ruggen van kinderen'

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 29 november.

'Basisscholen binnenvallen doe je niet.' Beeld
'Basisscholen binnenvallen doe je niet.'Beeld

Beminnelijk man

Behalve een groot rechtsgeleerde was prof. Eduard Meijers een beminnelijk man. Zo heeft hij het restant van mijn familie het eerste jaar na de oorlog gastvrijheid geboden in zijn woning in Leiden.

Zijn eigen kinderen en kleinkinderen vulden het aan, na repatriëring uit Nederlands-Indië. Het huis was tjokvol. Ik tel zestien personen. Ondertussen werkte hij aan het nieuwe Burgerlijk Wetboek. Mijn neefje van 4 vroeg: Opi, mag ik het kleuren?

Jacqueline Soetenhorst-Lindeman, Bilthoven

Klimaatontkenner?

In het verslag van het partijcongres van Forum voor Democratie (FvD) afgelopen zaterdag schrijft Ariejan Korteweg over spreker Marcel Crok als 'een van de weinige klimaatontkenners die nog resteren'.

Wie de boeken en artikelen van chemicus en wetenschapsjournalist Crok gelezen heeft weet dat hij niet 'het klimaat' ontkent maar evenals vele honderden bèta-wetenschappers wereldwijd niet meegaat met de modelmatige rampenscenario's over opwarming en CO2-uitstoot. Zijn opmerkingen op het congres lokten drie emotionele reacties uit, dat klopt, maar hij kreeg na afloop een groot applaus van de zaal en niet alleen van Baudet.

Simon Admiraal, Amsterdam

Ken uw klassiekers

Beste Roland de Beer. Misschien is het inderdaad nodig de liedkennis van oude Sinterklaasliedjes op te frissen. De tekst van Daar wordt aan de deur geklopt is niet 'ik ben de goede Sint, maar 'ik ben een goede vrind'! Daarmee is de rest van de tekst 'want al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed' weer een pijnlijke.

Michelène Crooijmans, Capelle aan den IJssel

Uitzondering op de regel

Jonathan van het Reve ergert zich dood aan het spreekwoord de uitzondering bevestigt de regel. Terecht. Het is een vrijbrief voor slechte regels of theorieën. Ik stel dan ook een variant voor: de uitzondering bevestigt dat de regel niet deugt. Ik kan hem verzekeren dat deze regel vrijwel altijd opgaat, en al helemaal in sociologische theorieën.

Dolf Hartveldt, Wassenaar

Idioten

Je voert geen actie over de ruggen van kinderen. Je komt onder geen beding het onderwijsproces verstoren binnen de muren van een school. Hoe veilig zullen ouders of kinderen zich voelen als allerhande idioten met goede of met kwade bedoelingen klassen binnenvallen en ongecontroleerd wat-dan-ook aan kinderen uitdelen?

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Meer over