'Je voelt je mens, hier in Nederland. Vriendelijke mensen'

'Er is maar één reden dat ik Nederland heb gekozen', zegt een vluchteling. 'Omdat ze minder racistisch zijn. En het was waar. Vriendelijke mensen.'

de redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Tv-programma EenVandaag presenteert zaterdagavond een opinieonderzoek onder 610 asielzoekers in de opvang, om van hen te horen hoe zij tot hun keuze kwamen voor Nederland en wat ze tot nog toe vinden van hun verblijf.

De ondervraagden zijn meest mannen, 80 procent is onder de 40 jaar oud. Driekwart komt uit Syrië en 70 procent zegt dat de oorlog de reden was om te vluchten, 19 procent noemt 'de politieke situatie' als belangrijkste drijfveer.

Bijna driekwart van de respondenten zegt al bij vertrek te hebben gekozen voor Nederland als eindbestemming. Uit de antwoorden blijkt dat Nederland internationaal bekendstaat om de snelle procedures.

De racismediscussie van de afgelopen tijd heeft asielzoekers niet bereikt. Nederland heeft nog altijd het imago racismevrij te zijn. 'Ik heb gehoord dat hier bijvoorbeeld minder racisme is dan in Duitsland', zegt een van hen.

Toch blijkt de praktijk soms weerbarstig. 'De Nederlanders zijn geweldig en behulpzaam', zegt een geënquêteerde. 'Maar er zijn ook een paar racisten bij die je op straat aanhouden en tegen je zeggen: we hebben hier geen criminelen nodig, dus ga terug naar huis.'

Wonderlijk is dat enkele asielzoekers het over het gunstige Nederlandse klimaat hebben. 'Het weer is behoorlijk goed, vergeleken met andere EU-landen', schrijft bijvoorbeeld iemand.

De meeste ondervraagden, 70 procent, verwachten in Nederland te blijven omdat de situatie in het Midden-Oosten niet snel veiliger wordt. Ook denkt een evengroot percentage dat hen in Nederland een goede toekomst wacht. Een asielzoeker: 'Je kunt hier studeren, werken, je hebt rechten, je voelt je hier mens. Als ik er niet in slaag iets van mijn toekomst te maken in Nederland, dan lukt het me nergens.'

Meer over