'Je moet Nadal juist nu veel strenger controleren'

In een serie over het leven van een tennisprof geeft Robin Haase, nummer 1 van Nederland, een virtuele rondleiding achter de schermen van de ATP Tour. In deel 2 staat doping centraal. 'Djokovic is ooit zeven maanden niet getest. Onbegrijpelijk.'

DOOR ROBÈRT MISSET

Meer dopingcontroles of de invoering van een biologisch paspoort voor tennissers hebben volgens Robin Haase pas effect als ook het antidopingsysteem van de internationale tennisbonden verandert. 'Ik heb moeite met random testen. Ik begrijp niet dat op toernooien willekeurig spelers worden aangewezen voor een dopingcontrole. Zeker bij de toptennissers moet je de schijn willen vermijden. Je zou Rafael Nadal nu veel strenger moeten controleren.

'Hij is zeven maanden weggeweest en wint na zijn comeback twee van de drie toernooien. Nadal zou tijdens zijn revalidatie bepaalde stoffen hebben kunnen gebruiken. Zijn de dopingcontroleurs in die periode bij hem langs geweest? Check Nadal dan op elk toernooi, zo moet je als anti- dopingautoriteit denken.

'Ik lag er vorig jaar zeventien keer uit in de eerste ronde en ben tien keer getest, veel vaker dan de topspelers. Ik heb er een keer met Roger Federer over gesproken. Hij had in 2011 geen geweldig jaar en speelde bijna drie maanden niet vanwege een blessure. Vervolgens pakte Federer de titels in Basel en Parijs en won hij de World Tour Finals in Londen.

'In die periode is Federer geen één keer getest. Ook al gaat het om een grootheid als Roger Federer, wanneer je na een blessureperiode drie toernooien op rij wint, moet je minstens vier keer een dopingcontrole hebben ondergaan. Djokovic vertelde zelfs zeven maanden niet te zijn getest, dat vind ik onbegrijpelijk.'

Haase noemde de bloedtesten gisteren in de Volkskrant al 'weggegooid geld', omdat ze volgens hem niet zijn afgestemd op de tennissport. 'Ik had vroeger op de middelbare school een professor als leraar, die de stof niet kon uitleggen. Daar had je als leerling dus niets aan. Dat gevoel heb ik nu ook. De controleurs hebben geen idee van topsport en denken dat elke sport hetzelfde is.

'Ik moest bij mijn bloedtest vragen beantwoorden als: heb je de laatste zes weken een hoogtestage gedaan of slaap je in een zuurstoftent? Dan denk ik: de wielrenners worden bedankt. Een tennisser speelt van januari tot november, wij kennen geen trainingskamp en zeker niet op hoogte.

'Het stoort me dat in landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk streng wordt gecontroleerd. In het voormalige Oostblok kijken ze niet zo nauw. Je hoeft daar je whereabouts niet altijd nauwkeurig in te vullen, omdat de controleurs toch niet komen.

'Ik heb ook verhalen gehoord van controleurs in Oost-Europa, die hun bezoek een dag eerder aankondigden, omdat ze niet voor een dichte deur wilden staan. Het is oneerlijk. Op die manier wordt in de strijd tegen doping met twee maten gemeten.'

Toch vindt Haase het een 'sneu argument' als de geloofwaardigheid van de tennissport wordt afgemeten aan het aantal bloedtesten. 'Ik dacht dat je er veel meer uit kon halen dan mogelijk epo-gebruik of bloedtransfusies. Doping helpt een tennisser alleen bij sneller herstel of het vergroten van het uithoudingsvermogen. Je krijgt er geen betere forehand van.

'Ik denk dat 95 procent van de wielrenners heeft gebruikt en 5 procent niet. In het tennis is het andersom, want concluderen dat onze sport helemaal schoon is slaat nergens op. Spelers als Canas, Puerta en Odesnik zijn nu eenmaal op doping betrapt. En dan reken ik Melle van Gemerden, die drie maanden werd geschorst na het roken van een joint, niet mee. Genotsmiddelen als cocaïne of marihuana zouden niet op de dopinglijst moeten staan.'

Bovendien komen de dopingzondaars er te gemakkelijk vanaf, zegt Haase. 'De Argentijn Canas is twee keer gepakt en mocht toch weer spelen. Na zijn schorsing kende Canas een geweldige periode, tot de doping blijkbaar was uitgewerkt en hij stopte met tennis. Toen had Canas nog wel even een miljoen dollar aan prijzengeld binnengesleept.

'De Amerikaan Wayne Odesnik had groeihormonen in zijn bezit en keerde na een schorsing van acht maanden terug in het circuit, omdat hij informatie zou hebben gegeven over dopinggebruik in de tennissport. Sindsdien is niets gebeurd, wat heeft Odesnik dan precies gezegd?'

Zo wordt volgens Haase niet alleen halfslachtig en met verkeerde wapens gejaagd op dopinggebruikers. 'Het systeem van de dopingcontroles is nog steeds schandalig. In Zagreb moest ik laat in de avond na het dubbelspel een dopingtest doen. Het was tijd voor een maaltijd, want de volgende ochtend moest ik weer aan de bak. De dopingcontroleur kon mij echter verbieden om te eten. Ik voelde me geen topsporter, maar een crimineel die moest bewijzen dat hij onschuldig was.

'Die whereabouts gaan veel te ver, je hebt als topsporter geen enkele privacy meer. Ze weten al nagenoeg elk uur waar ik ben. En dan moet ik ook nog eens aangeven, waar en wanneer ik kan worden getest. Waarom moet antidopingautoriteit WADA weten waar ik slaap? Ik ben een keer bij mijn ouders gecontroleerd, bij mijn vriendin en de schoonfamilie. Het is ook een inbreuk op hun leven.'

Robin Haase tennisser

undefined

Meer over