Je hoeft niet te bezuinigen op een uitvaart, door zelf de regie in handen te houden bespaar je al heel wat

null Beeld
Beeld

Een alarmerend persbericht vorige week: Nederlanders schatten de kosten van een uitvaart te laag in. Onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) laat ziet dat de gemiddelde uitvaart 7.500 euro kost, maar dat mensen het bedrag zo'n 1.500 euro lager inschatten.

Dat klinkt zorgelijk, je wilt niet dat je nabestaanden in de schulden raken. Ik zoek het genoemde onderzoeksrapport Kennis en bewustzijn van uitvaartkosten erbij. In het voorwoord wordt Yarden bedankt voor het financieel mogelijk maken van dit onderzoek.

Yarden? Waar ken ik die naam van? O ja, van dat artikel laatst in deze krant: 'Yarden laat families na uitvaart tot wel duizenden euro's extra betalen'. Deze uitvaartverzekeraar veranderde de polisvoorwaarden, waardoor mensen ineens allerlei dingen niet meer vergoed kregen. Sympathiek dat juist dít bedrijf nu laat onderzoeken of mensen wel goed op de hoogte zijn van uitvaartkosten. Merkwaardig ook dat het persbericht die financiering had weggelaten.

Ik besefte dat ik zelf geen idee had wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart. Een paar weken terug kreeg ik het boek Laat je niet kisten door de commercie - Een mooie uitvaart voor elk budget van Marieke Henselmans. Ik zag er nogal tegenop om het te lezen, omdat nadenken over de dood niet mijn ideale vrijetijdsbesteding is. Nu pakte ik het toch maar eens op.

Wat bleek ik weinig te weten. Uitvaartverzekeraars blijken bedrijven die ook de uitvaart verzorgen. Zij bezitten een groot deel van de crematoria, verkopen de grafkisten en verhuren de rouwauto's. Dat geeft een merkwaardige belangenverstrengeling. Een verzekeraar die een uitvaart organiseert heeft er baat bij diensten aan te raden die niet onder de eigen polis vallen, omdat ze die diensten ook weer zelf leveren.

Dat mensen de gemiddelde uitvaartkosten 1.500 euro te laag inschatten, hoeft ook helemaal niet erg te zijn. Een paar bijzonder dure uitvaarten zullen het gemiddelde flink omhoogtrekken en dan kunnen de meeste mensen keurig uit met 6.000 euro. Bovendien leerde ik van Henselmans hoe je ook met een kleiner budget een mooie, persoonlijke uitvaart kunt organiseren.

De overledene hoeft niet in een gehuurde rouwwagen vervoerd te worden, het mag ook in dat dierbare kampeerbusje van je zwager. Je hoeft voor het afscheid niet de aula van het crematorium te huren, het kan ook bij iemand thuis. De belangrijkste boodschap van Henselmans is niet dat je kunt beknibbelen op een uitvaart, maar dat je zelf de regie kunt houden en zorgen voor een persoonlijk afscheid. Zonder dat commerciële partijen je allerlei dingen aansmeren terwijl jij daar met je rauwe verdriet zit.

Het helpt daarbij om je voor te bereiden. Het Nibud heeft een uitvaartberekenaar waarop je kunt zien welk bedrag je moet reserveren voor een uitvaart. Alleen zijn daarin weer allerlei keuzen voor je gemaakt, terwijl je alles ook zonder uitvaartverzorger kunt regelen en geen kist hoeft te kopen (doe mij bijvoorbeeld maar een lijkwade).

Op uitvaart.nl vind je een veel uitgebreidere lijst met mogelijkheden, waardoor je beter ziet welke opties er zijn. Of lees dat boek van Henselmans vol met praktische en liefdevolle tips. Ik ben zo blij dat ik het eindelijk gelezen hebt, want ik weet dat het moment komt dat ik huilend aan tafel zit om de uitvaart te plannen voor iemand van wie ik hield. En dan weet ik nu veel beter wat ik wel en niet kan kiezen.

Meer over