Je hoefde geen liefhebber van ijshockey te zijn om volledig gegrepen te worden door Andere Tijden Sport

De neutrale toeschouwer was het beste af bij de laatste aflevering van Andere Tijden Sport van dit seizoen.

Julien Althuisius
null Beeld
Beeld

Het was - na de 'satire' van Gijp en de aangifte van Baudet, de daaruit voortvloeiende volautomatische opinie-machinerie, waardoor al op de vroege zaterdagochtend Volledige Polarisatie bereikt was - een heerlijk weekend om niet op Facebook of Twitter rond te dwalen, maar neer te ploffen op stoel dan wel bank, de mening daar veilig onder weggestopt, en een ouderwets potje televisie te kijken. Liefhebbers van Wie Is De Mol of de kuif van Art Rooijakkers werden op zaterdagavond op hun wenken bediend; net als de liefhebbers van mensen die een vervallen Frans pand kopen en dat per se helemaal zelf willen opknappen.

Je moest ook wel een beetje een liefhebber zijn wilde je op zondagavond je aandacht helemaal bij de aflevering van College Tour met Simone Kleinsma kunnen houden. Het gesprek van Twan Huys met de grande dame van de vaderlandse musical begon veelbelovend. Zo vertelde ze over haar zeer beperkte drugsgebruik dat ze wel eens 'een wietje' gerookt had en: 'Iemand heeft een keer iets in m'n glas gegooid en toen heb ik de zee open zien gaan.' Maar verder toonde Kleinsma zich een vrij nuchtere en ook wat gesloten gesprekspartner, waarbij de kijker niet gespaard werd van teksten als: 'ik ben wie ik ben.'

De neutrale toeschouwer was beter af bij de laatste aflevering van Andere Tijden Sport van dit seizoen. Tijdens de Olympische Spelen van 1980 won het Amerikaanse ijshockeyteam in een legendarische wedstrijd in Lake Placid van de Sovjet-Unie. Omdat de Amerikanen slechts amateurs waren en de Sovjets een onverslaanbaar geachte ijshockeymachine, ging die overwinning de geschiedenisboeken in als 'The Miracle on Ice'. Aan de basis van dat wonder stond, zo leerde Andere Tijden Sport, Hans Westberg, de Zweedse coach van het Nederlandse ijshockeyteam, die met zijn aanvallende tactiek zijn Amerikaanse collega op het juiste spoor zette. ATS sprak onder andere met Westberg, oud-spelers Jack de Heer en Larry van Wieren en reconstrueerde hoe in 1979 het Nederlandse ijshockeyteam wereldkampioen van de B-landen kon worden - wat, zoals dat heet, goed was voor het Nederlandse ijshockeyen.

Je hoefde geen liefhebber van ijshockey - of überhaupt sport - te zijn om volledig gegrepen te worden door deze seizoensafsluiter van Andere Tijden Sport. Het was een verhaal van David tegen Goliath, van het onmogelijke toch waarmaken, van spelersbussen die strandden in een dik pak sneeuw en Nederlandse en Russische spelers die, in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, samen bier dronken en elkaar omhelsden om warm te blijven. Met als centrale personages de karakteristieke Canadese-Nederlanders Jack de Heer en Larry van Wieren, de sfinx-achtige meestertacticus Hans Westberg en natuurlijk zijn verbazingwekkend gedetailleerde en goed bewaard gebleven aantekeningenboekje, 'De Bijbel'.

Aan het eind van de aflevering bezochten Van Wieren en De Heer - 37 jaar later - Amerikaanse ijshockeystadion in Lake Placid waar het allemaal was gebeurd. 'Ik krijg een beetje kippenvel als ik die baan weer zie', zei De Heer met een zwaar Engels accent, 'Fantastic'. Dat was het zeker, fantastic.

Meer over