Je flat ruilen met een Engels rugbyteam

De bekendste is Airbnb: websites waarop je je woning tijdelijk verhuurt of ruilt. Maar al zijn 'je' toeristen nog zo netjes: woningbouwvereniging of buren kunnen roet in het eten gooien.

DOOR TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

R eisorganisaties kampen ook dit jaar met minder boekingen. Door de crisis wordt vakantiegeld vaak direct gebruikt om de bankrekening weer eens boven het nulpunt te tillen. Maar ze verliezen ook groots aan websites waarop particulieren elkaar hun huis verhuren of aan huizenruil doen. Aangewakkerd door die geldnood, maar vooral ook doordat het zo leuk is, groeien dergelijke sites als kool.

Airbnb is de belangrijkste webstek waar particulieren appartementen, vakantiehuisjes, boomhutten of woonboten te huur aanbieden. Het zijn er ruim een half miljoen en het aanbod groeit snel. Als gast word je doorgaans enthousiast ontvangen door een verhuurder of een andere local die je behalve een slaapplaats ook graag de mooiste plekjes en het beste restaurant wijst. De prijzen zijn, in vergelijking met hotels of commercieel verhuurde appartementen, relatief bescheiden. Voor nog geen 100 euro per nacht heb je al een appartement in hartje Parijs. Daarbovenop moet je wel 6 tot 12 procent servicekosten aan Airbnb betalen. Het lidmaatschap van Airbnb is gratis.

Wie tijdens de vakantie aan zijn eigen huis wil verdienen, kan ook via Airbnb aan de gang. Al meer dan tienduizend Nederlanders doen dat, vooral in appartementen in de grote steden. Ook landelijk gelegen vakantiehuisjes vinden gretig aftrek via Airbnb. Verhuurders betalen aan de site 3 procent van hun omzet.

Vakantiebestemming

Een andere optie is huizenruil. Er zijn verscheidene grote sites als Huizenruil, Home for Exchange en Momelink en Intervac, die 45 tot achtduizend huizen in hun bestand hebben. Leden betalen 50 tot ruim 100 euro lidmaatschapsgeld per jaar voor de toegang tot dat netwerk.

Hoe beter het eigen huis is, hoe groter de kans snel een royale vakantiebestemming te vinden. Vaak kost dat enkele dagen. Zolang er maar een ruil tot stand komt, is dat de moeite waard.

Aan al deze verhuur- of ruilconstructies zitten haken en ogen, met in de eerste plaats de vraag: kan ik mijn bezit wel overlaten aan vreemden? Wat als zij mijn kleren gaan dragen, iets kapot maken, ruzie met de buren maken of de boel laten affikken?

In de praktijk gebeurt er eigenlijk nooit iets, zeggen de vertegenwoordigers van de ruilsites. Ook Airbnb heeft over het algemeen goede ervaringen. Via ruil- of verhuursites is iedereen bekend bij de organisatie. Op de meeste sites is het mogelijk, zo niet gewenst, dat je als gast of gastheer een recensie schrijft van de ander.

Zo krijgen volgende geïnteresseerden een zo getrouw mogelijk beeld van het huis en de eigenaar weet wie hij in huis haalt. 'Toch kan alles wat gebeurt in hotels ook gebeuren wanneer je via Airbnb verhuurt', benadrukt de woordvoerder van Airbnb. Schade is meestal via de verzekering te verhalen, maar het blijft een risico.

Vreemden in je huis laten verblijven, zonder dat jij er bent, is ook lang niet altijd toegestaan. Voor huurwoningen is het bijna altijd uit den boze. Alle woningcorporaties verbieden het en ze controleren over het algmeen intensief. Wie het toch doet, wordt vaak uit zijn woning gezet.

Woningruil houden zij minder scherp in het vizier. Maar ook dit is in principe verboden, want 'huurders mogen hun woning niet zonder toestemming vooraf aan derden in gebruik geven', zegt een woordvoerster van de Amsterdamse woningcorporaties.

Voor koopwoningen is tijdelijke verhuur juridisch gezien meestal ook taboe, waarschuwt de Amsterdamse advocaat Thomas van Vugt (AMS Advocaten). 'Vooral binnen appartementencomplexen is het vaak hommeles. Buren krijgen last van luidruchtige gasten en voelen zich onveilig bij het idee dat steeds weer nieuwe bezoekers de beschikking hebben over een sleutel.'

Gerechtshof

En verenigingen van eigenaren (vve's) staan sterk. Onlangs heeft het gerechtshof in Amsterdam duidelijk gemaakt dat je een appartement alleen tijdelijk mag verhuren als de vereniging van eigenaren daar toestemming voor geeft. Van Vugt: 'Verhuur je zonder die toestemming, dan kan de vve handhavend optreden door boetes op te leggen en die via de rechter te incasseren.'

In Amsterdam geldt bovendien sinds kort een aparte verordening om de concurrentie voor plaatselijke hoteliers niet te heftig te maken. Wie zijn huis voor korte tijd wil verhuren moet een vergunning aanvragen. Het huis moet onder meer voldoen aan basale brandveiligheidseisen en de gastheer moet toeristenbelasting heffen.

Zelfs als vve en gemeente toestemmen, is de situatie nog niet legaal. In het hypotheekcontract is verhuur zonder toestemming van de bank bijna altijd verboden. Ook voor huizenruil geldt dat formeel, stelt advocaat Van Vugt. 'Doe je het toch, dan kan dat leiden tot rechtszaken of, erger nog, tot huisuitzetting.'

De meeste formele belemmeringen zullen in de praktijk weinig problemen opleveren. Zolang er slechts welgemanierde gasten over de vloer komen, kraait er geen haan naar. 'Het is dus vooral zaak zo goed mogelijk na te gaan wie je in huis haalt', zegt Thomas van Vugt. 'Een Engels rugbyteam zal eerder overlast veroorzaken dan een pasgetrouwd stelletje.'

Op internet beantwoordt Reinout van der Heijden vragen van lezers op www.volkskrant.nl/geldvraag.

Zelf een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

undefined

Meer over