Je eigen wieken zien draaien in een te zachte wind

We zitten nu een half jaar bij de Windcentrale, waar we een paar stukjes hebben aangeschaft van de Groningse molen De Jonge Held.

Met drie 'winddelen' hebben we 0,03 procent van de molen, ofwel 18 millimeter van de mast, en krijgen daarmee 0,03 procent van de opgewekte stroom - in theorie goed voor zo ongeveer de helft van ons stroomgebruik.

Het initiatief is succesvol: nadat vorig jaar twee molens werden verkocht aan ruim vijfduizend particulieren, gaat nu ook de Vereniging Eigen Huis met de Windcentrale in zee, zo werd vorige week bekendgemaakt.

Zo'n molen voelt best lekker. Er zijn 'winddelers' die op pelgrimage gaan naar Delfzijl om daar hun eigen wieken te zien draaien. Voor wie daar geen tijd voor heeft, is er een mooie app: op elk moment van de dag kun je zien hoe hard de molen draait. 'Lekker briesje', staat er dan bijvoorbeeld, met daarbij de actuele windkracht, het opgewekte vermogen en hoeveel lampen van onze winddelen kunnen branden. Zo voelt de tegenwind een stuk aangenamer.

Ook staat er een overzicht op de app van de totaal opgewekte stroom dit jaar. Dat valt tegen. Op dinsdag zaten we precies op de helft van het jaar. Toen had de molen 43 procent van de verwachte jaarproductie opgewekt. Aan het eind van het jaar komen we zo uit op 86 procent - 14 procent minder dan voorspeld door de Windcentrale.

Maar het heeft toch hard gewaaid? Nee dus. Uit CBS-cijfers blijkt dat het in januari en februari 23 en 38 procent minder heeft gewaaid dan normaal. In maart en april ging het beter (over mei en juni zijn nog geen getallen bekend), maar die kunnen de tegenvallers niet compenseren.

Dat hadden we al een beetje voorspeld, op deze plek: het waait al jaren zachter dan normaal. Wat we ook hadden voorzien: dat de stroomprijs kan dalen, in plaats van stijgen. Dat betekent dat de door de molen geleverde stroom minder waard is en de opbrengst dus ook lager.

Volgens initiatiefnemer Harm Reitsma komt de waarde van de eerste zes maanden stroom per winddeel uit op 18 euro (als je de standaardtarieven van Nuon en Essent neemt), ofwel 36 euro per jaar. De voorspelling was 45 euro. Wie de tarieven van prijsstunters als graadmeter neemt, komt nog lager uit. Het rendement zit dan eerder rond 2,5 procent dan op de door de Windcentrale verwachte 4,2 procent.

Nu maar hopen op die najaarsstormen.

De investering in een windmolen levert minder geld op dan voorspeld. Maar het voelt wel goed.

Product

Winddelen

Prijs

euro 351

Verkrijgbaar

Windcentrale.nl

Oordeel

JJJJJ

undefined

Meer over