jazz

* * * * Dennis González & Yells At Eels: The Great Bydgoszcz Concert. Ayler Records...

Trompettist González is een van de weinige prominente jazzmusici die gevestigd zijn in Dallas, Texas, ver van culturele brandpunten als New York. Misschien is dat de reden dat hij al ruim dertig jaar veel te weinig bekend is, jammer genoeg. Want net als mede-Texaan Ornette Coleman heeft hij een overtuigende manier gevonden om zo vrij mogelijke improvisatie in structuren in te bedden, en is hij een melodieus improvisator met een eigen stem.

Op zijn nieuwste cd, live opgenomen in Polen, wordt hij begeleid door zijn zoons, Aaron op contrabas en Stefan op drums, en werkt hij samen met de Portugese tenorsaxofonist Rodrigo Amado. Het resulterende kwartet opereert orkestraal, alle partijen zijn voortdurend interessant, en dragen ook op ritmisch en harmonisch gebied bij aan de voortgang. De meestal lange stukken zijn rekbare modale composities, hoekig (zoals Colemans Happy House) of gedragen (Aarons Joining Pleasure with Useful). Lyrisch en boeiend zijn ze altijd, en soms diep ontroerend, zoals Krzysztof Komeda’s Litania.

Herontdekt op wapperplaat
* * * * The Diamond Five: Montmartre Blues. Sonorama.

Hoewel een tijdje in de vergetelheid geraakt, was The Diamond Five eind jaren ’50, begin jaren ’60 de beste hardbopformatie van Nederland, en de enige die kon concurreren met Amerikaanse groten als Horace Silver of The Jazz Messengers. De afgelopen jaren is de groep rond pianist Cees Slinger herontdekt, oude lp’s zijn heruitgebracht, en twee jonge fans hebben nu deze cd samengesteld met tot nu toe onvindbare opnamen, afkomstig van radio-opnamen, zeldzame EP’s of flexi-discs, singles warmee je kon wapperen, gebruikt als reclamemateriaal door Puch en Velours Dorée gordijnen.

De geluidskwaliteit is uitstekend, zodat we kunnen horen hoe goed ze waren, individueel en collectief: Slinger, Cees Smal op trompet en ventieltrombone, bassist Jacques Schols, John Engels met zijn zwierige slagwerk en tenorsaxofonist Harry Verbeke, een van de groten op zijn instrument.

Frank van Herk

Meer over