Jazzgrooves met de beat aan een elastiek

Sinds het glorieuze begin, eind jaren zestig met de bands van Miles Davis, heeft fusion een steeds slechtere reputatie gekregen....

Frank van Herk

Want net als op Tutu en Amandla, Davis-albums die Miller geproduceerd heeft, wortelt zijn eigen muziek stevig in een diepe, voedende groove, vol funk en reggae, met de beat aan een elastiekje, zonder neurotisch gejakker. En zoals weer blijkt op de recente cd Silver Rain, waar de huidige tour aan is opgehangen, onderkent Miller het belang van een goede song, een aanstekelijk thema als basis. Daarbij maakt het hem weinig uit waar het materiaal vandaan komt: Stevie Wonder, Prince en Jimi Hendrix staan gebroederlijk naast Ellingtons Sophisticated Lady en zelfs de Mondscheinsonate van Beethoven. Maar ook eigen werk als de ballad Make Up my Mind, waarin de leider verdienstelijk basklarinet en sopraansax speelt, is beeldend en melodieus.

De gastvocalisten van de cd, zoals Macy Gray, zijn niet meegereisd, zodat de concerten vrijwel geheel instrumentaal zijn, maar toch vertellen ook de meest uitgebreide improvisaties een verhaal, vooral dankzij de zangerige manier van spelen van Miller, die uiteraard veel soloruimte neemt. Hij geeft zijn Fender Jazz Bass een echte stem, en vooral in Hendrix' Power of Soul valt op dat hij net als de betreurde gitarist virtuositeit paart aan zeggingskracht.

Tenorist Keith Anderson en trompettist Patches Stewart klinken wat gezichtslozer, en de gitaar van Dean Brown jankt soms wat te veel hardrock-clichés, maar ze spelen wel lekker resultaatgericht: opwinding, zo snel mogelijk, en het meedogenloze gemep van drummer Poogie Bell helpt ze daarbij. Smaakvol is het niet altijd, wel smakelijk.

En hard was het ook, in Tivoli, zodat de nuances in de arrangementen wel eens werden weggedrukt. De bas zat natuurlijk pal vooraan in de mix, en die lage tonen mag je best voelen, maar deze massage van de ingewanden ging wat ver, zelfs doven hadden het ritme kunnen volgen aan de hand van hun meevibrerende middenrif. Hopelijk laat de technicus in Paradiso zich vanavond van zijn beste kant zien.

Meer over