JAZZ Robert Glasper Experiment

TIM SPRANGERS

TOKO MC, Amsterdam, 22/11

Toetsenist Robert Glasper wordt al een jaar of vijf gezien als een jazzheld van deze tijd die overal verkondigt dat het genre een reflectie van het heden moet zijn. Hij wil niet alleen maar leunen op muzikale jazzconventies, maar zoekt met opzet de randen op. Anders dan zijn akoestische jazztrio is zijn band Robert Glasper Experiment daarom doorspekt van pop, rock, soul en vooral hiphop.

Het is een stoere band. Vier gasten met nonchalante hoofddeksels of een maf kapsel die het publiek eens vanuit de ooghoek bekijken. Kan leuk zijn, een tikkeltje arrogantie, maar dan moet je wel een goede show wegzetten. Dat gebeurde niet. Zo'n stijlcouscous werkt als je het met overtuiging doet en laat zien dat je alle uithoeken beheerst. Maar het Robert Glasper Experiment tikt deze slechts lafjes aan.

Het begin waarin het in hiphopland populaire A Love Supreme van Coltrane wordt geciteerd is nog aardig. Losjes woelen ze zich in een bijna spirituele sfeer die de muziek tekent. Wat volgt is een toch wel erg slappe hap van matig samenspel en solo's die zeggingskracht ontberen. Op zijn Fender Rhodes is Glasper weinig dynamisch.

Soms lijkt een luie soulbeat nog een fraaie start voor een zwoele danspartij. Het publiek beantwoordt de combinatie van donkere bas en de even later dikke drums telkens juichend. Maar wat volgt is de steeds vervelender wordende voicecoderstem van saxofonist en 'zanger' K.C. Benjamin die ook met zijn spacegeluiden op de keytar zichzelf blijft herhalen.

Dat er wel degelijk een feestje kan ontstaan, bewijst genrevreter George Duke na de pauze. Met de dezelfde aan kitsch grenzende keytar en stemvervormer krijgt hij de zaal wel in beweging.

undefined

Meer over