Jay-Z en Outkast grote winnaars MTV Video Awards

Rapper Jay-Z en hiphopband Outkast zijn in de nacht van zondag op maandag de grote winnaars geworden van de MTV Video Music Awards....

De MTV Video Awards bestaan uit 21 categorie Zo kreeg Outkast de prijs voor de beste hiphopvideo, grafische vormgeving en speciale effecten. Jay-Z won met de clip 99 Problems prijzen voor de beste rapvideo, regie, opmaak en cinematografie.

Andere prijzen werden gewonnen door No doubt, die de beste groep-en popvideo won met It's my life. Beste 'Breakthrough video' was die van de Britse band Franz Ferdinand met Take me out. Alicia Keys won de beste r & b video, met If I Ain't got you. Gelauwerde nieuwkomer was Maroon 5 met This Love. Linkin Park kreeg de Viewers Choice Award voor hun animatievideo Breaking the Habit. Britney Spears, The White Stripes en Missy Elliott vielen buiten de prijzen.

Controversi optredens, zoals die tijdens het gala van vorig jaar toen Madonna Britney Spears een tongzoen gaf, ontbraken. De organisatie had voorzorgsmaatregelen genomen, zoals tegenwoordig vaker gebeurt in Amerika: de ceremonie werd met enkele seconden vertraging uitgezonden waardoor de regie eventuele uitspattingen kon censureren.

Het gala kreeg wel een duidelijk politiek stempel. De presidentsverkiezingen van 2 november werden in de show meegenomen, doordat artiesten de Amerikanen opriepen naar de stembus te gaan. De dochters van president Bush spraken de zaal via een videoverbinding toe, terwijl de dochters van diens rivaal John Kerry zelf het podium beklommen.

De prijsuitreiking was voor het eerst in de twintigjarige geschiedenis van de Awards niet in New York of Los Angeles, maar in Miami. Het gaf de sterren de mogelijkheid deze keer niet met een limousine bij de rode loper aan te komen, maar met boten. Zangers als Usher en acteurs als Bruce Willis kwamen naar het centrum van de stad met ronkende speedboten of glanzende jachten. The Beastie Boys kozen voor het tegenovergestelde: ze kwamen met dezelfde moerasboot die ze in de video 'Ch-Check it out' gebruikten.

Meer over