Jasper van Kuijk wint Cameretten met betrokken programma

Rotterdam Jasper van Kuijk is de winnaar van de 45ste editie van Cameretten. Hij won zowel de jury- als de publieksprijs op een van de sterkste finales sinds jaren, waarin het engagement terugkeerde.

Merijn Henfling

Jasper van Kuijk, in het dagelijks leven promovendus in Industrieel ontwerpen aan de TU Delft, weet niet alleen hoe hij een verhaal moet vertellen, hij heeft ook een verhaal - van een niveau dat je zelden meemaakt tijdens een finale van een cabaretfestival. Zijn vrolijk-vurige pleidooi tegen de versimpeling en leukheidscultus is intelligent opgebouwd en opvallend geëngageerd.


Van Kuijk is in de voorstelling door huisarrest in zijn woning opgesloten en beschouwt de wereld noodgedwongen via zijn televisiescherm. Hij zou een dreigbrief hebben geschreven aan Hans Laroes, de hoofdredacteur van het NOS Journaal. Met flair overtuigt hij zijn toehoorders hoe de lat op televisie steeds lager wordt gelegd. Hij mag ook graag naar rotzooi op tv kijken, meldt hij, als hij maar ook voor kwaliteit kan kiezen. Bruce Springsteens 57 Channels And Nothin' On klinkt. Opgesloten in zijn eigen huis kijkt hij naar wereldgebeurtenissen alsof het media events zijn. Hij legt uit waarom de overstroming in Pakistan een minder sterk format was dan de aardbeving in Haïti.


'Zijn huisarrest vormt een mooie rode draad', oordeelt de jury van Cameretten bij monde van voorzitter Annelies Herfst, 'en zijn actuele bespiegelingen getuigen van sterk persoonlijk en maatschappelijk engagement.'


Van Kuijk heeft lef, getuige bijvoorbeeld zijn meezinger Dat ligt aan de moslims. Als er weinig gereageerd wordt, zegt hij: 'Jullie kennen de tekst, toch? Ik hoor het veel om me heen.' De jury noemt zijn optreden een 'spannend en geloofwaardig pleidooi tegen de versimpeling'.


Van Kuijk had zaterdagavond een sterke tegenstander in met name Martijn Koning, sinds 2006 lid van de Comedytrain. Had Koning een jaar eerder aan Cameretten meegedaan, dan had hij die moeiteloos gewonnen. Hij is gepokt en gemazeld op het comedypodium en pakt zijn publiek in met ijzersterke grappen en een verhaal met onverwachte wendingen, waarbij ook bij hem de politieke betrokkenheid opvalt. 'Martijn Koning is een onweerstaanbare verteller die zijn verhalen feilloos opbouwt en goed lardeert met slimme grappen', vindt de jury.


Koning doet op Cameretten veel meer dan stand-uppen. Zijn rode draad is een etentje met 'schoonvrienden', de ongewenste vrienden van zijn vriendin. Tijdens het tafelen reflecteert hij zowel op de vriendschap als op de maatschappij. Origineel is zijn verhaal over hoe Arie Boomsma hem voor één procent homoseksueel maakt en nog verrassender is uiteindelijk het lugubere, doch hilarische slot.


Knap bedacht, maar nog wisselend in uitwerking is de show van het viertal Oeloek, een energiek en toneelmatig programma met veel fysieke scènes. Niet in de finale stond de winnares van de persoonlijkheidsprijs: Dian Liesker, een halve finalist die volgens de jury opviel als 'droge, humorvolle performer'.


Meer over