Column

Jasjesdag in de Tour

Het was 'jasjesdag', aldus Michel Wuyts. Het peloton had zich in regenjacks gehuld, het publiek droeg capes van geel plastic, de helikopter had technische problemen en er lag een waterige waas over het beeld.

Toeschouwers langs het parcours. Beeld afp
Toeschouwers langs het parcours.Beeld afp

De renners waren onderweg naar Cherbourg, een plek waar ze ongetwijfeld heel graag zo snel mogelijk wilden aankomen, want de stad herbergt een beroemde paraplufabriek. De modellen uit de paraplucollectie dragen mooie namen als 'le milady', 'le milord' en 'le antibourrasque', de anti-rukwind. In 1964 verscheen er zelfs een muziekfilm getiteld Les Parapluies de Cherbourg.

Als Alberto Contador niet oppast, kan hij die film binnenkort thuis op de bank gaan kijken, want op 120 kilometer van Cherbourg kwam hij opnieuw ten val. Gelaten stond hij naast zijn kapotte fiets. Er zat een scheur in zijn jasje.

Met nog twintig kilometer te gaan leek het erop dat het peloton zich had verrekend, dat het de vluchters niet meer kon terughalen. Maar toen gingen de jasjes uit en werd het tempo opgeschroefd. Hopend op de etappezege reed koploper Jasper Stuyven bij zijn medevluchters weg. Op de slotklim, de Côte de la Glacerie, vernoemd naar een glazenfabriek, had hij nog altijd een voorsprong. Het paste Stuyven wel, dat bergje. Je zou hem met een gerust hart door een glazenfabriek kunnen laten rijden: alles aan de Belg ademt stijl en elegantie.

Het hield op te regenen. Achter Stuyven ontplofte het peloton. Mannen met minder gratie en meer kracht in de benen stampten hem voorbij. Peter Sagan vloog als eerste over de streep, in de regenboogtrui, zo gemakkelijk dat het leek alsof hij werd voortgestuwd door een rukwind. De winnaar juichte niet: hij dacht dat hij om de derde plek had gesprint.

Tegen de tijd dat Sagan het podium betrad, meldde Stuyven zich bij de winkel van de paraplufabriek. 'Le antibourrasque, s'il vous plaît.'

Contador en Tanel Kangert in hun regenjasjes. Beeld afp
Contador en Tanel Kangert in hun regenjasjes.Beeld afp
Meer over