Japanse straaljagers lucht in voor Chinees marinevliegtuig

Japanse straaljagers zijn vannacht de lucht in gestuurd nadat een Chinees vliegtuig het luchtruim van Japan was binnengevlogen boven de door beide landen geclaimde eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat heeft de Japanse regering laten weten.

Redactie

De acht F15 straaljagers kwamen in actie, toen een Chinees marinevliegtuig het luchtruim doorkruiste. Of de straaljagers dat toestel hebben gedwongen te vertrekken, is niet duidelijk. De afgelopen twee maanden zijn herhaaldelijk Chinese regeringsschepen in de wateren rond de eilanden gesignaleerd. Het was voor het eerst dat ook een Chinees vliegtuig in het gebied was.

Japan diende een officieel protest in bij de Chinese autoriteiten vanwege schending van het luchtruim. Woensdag waren ook al vier Chinese schepen in het gebied gezien. De betrekkingen tussen Japan en China zijn gespannen sinds Japan enkele van de eilanden kocht van een particuliere eigenaar.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het Chinese vliegtuig 'een geheel normale' vlucht uitvoerde. Hij riep Japan juist op het gebied boven de omstreden eilandjes niet langer binnen te dringen.

Het is donderdag 75 jaar geleden dat het bloedbad van Nanking, de vroegere hoofdstad van China, begon. De massale moordpartij kwam op gang, nadat het Japanse keizerlijke leger de stad had ingenomen en zou aan 100.000 tot 300.000 mensen het leven hebben gekost.

Meer over