Nieuws

Japanse prinses is na huwelijk met burgerjongen en jaren van commotie haar titel kwijt

Na jaren van ophef en vertraging is de Japanse prinses Mako dinsdag getrouwd met haar verloofde Kei Komuro. Mako, die vanwege de commotie over het huwelijk een post­trau­ma­tisch stress­syn­droom opliep, is vanwege haar echtverbintenis met een burgerjongen nu geen prinses meer.

Het pasgetrouwde stel dinsdag tijdens een persconferentie in Tokio. Beeld EPA
Het pasgetrouwde stel dinsdag tijdens een persconferentie in Tokio.Beeld EPA

Direct na de huwelijksvoltrekking zei Mako op een persconferentie dat ze veel stress had opgelopen van de verhalen die in de afgelopen jaren in de media waren verschenen met volgens haar incorrecte informatie. Het echtpaar bood excuses aan voor de ophef die hun verloving en huwelijk bij een deel van de Japanners heeft veroorzaakt.

Mako, een nichtje van de keizer, en dochter van de kroonprins, maakte in 2017 bekend dat ze verloofd was met haar vroegere klasgenoot. De aankondiging trok direct de aandacht omdat Komuro een burgerjongen is en Mako bereid was haar titel op te geven. Aanvankelijk waren de reacties in Japan positief, maar dit verdween volledig door een financieel schandaal rond haar aanstaande schoonmoeder.

Zij zou een bedrag van 31 duizend euro hebben geleend van haar vroegere verloofde, maar ze zou het geld nooit hebben terugbetaald. Nadat de tabloids het nieuws hadden gebracht, doken ook de serieuze Japanse media op het verhaal. Pas dit jaar, terwijl het huwelijk dichterbij kwam, kwam Komuro met een uitleg van 24 pagina’s over de lening.

Stress­syn­droom

Artsen van het hof zeiden eerder deze maand dat Mako herstelt van een vorm van het post­trau­ma­tisch stress­syn­droom. Deze zou ze hebben opgelopen door de vele negatieve publiciteit rond het huwelijk en de aanvallen op Komuro. Uit peilingen blijkt dat de Japanners nog altijd flink verdeeld zijn over het huwelijk. Het echtpaar heeft besloten in New York te gaan wonen. Mako deed afstand van de bruidsschat van 1,2 miljoen euro, een bedrag dat een voormalige prinses krijgt om een nieuw leven te beginnen als ze met een burgerjongen trouwt.