NieuwsMichelin

Japanse kok beloond met drie Michelinsterren voor Frans restaurant

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een in Japan geboren kok met zijn Franse restaurant drie Michelinsterren in de wacht gesleept. Tijdens een ceremonie in Parijs van de Franse editie van de Michelingids is dat bekendgemaakt.

De Japanse chef Kei Kobayashi.  Beeld AFP
De Japanse chef Kei Kobayashi.Beeld AFP

Chef Kei Kobayashi is volgens de gids ‘een virtuoos in het combineren van smaken en het precies goed bereiden van een gerecht’. De Michelingids is extreem enthousiast over een van zijn gerechten: Schotse zalm op een bed van knapperige groenten.

Er zijn in Japan meer restaurants die een Michelinster hebben, maar de 43-jarige Kobayashi is de eerste Japanse chef die de onderscheiding krijgt voor een restaurant in Frankrijk.

Geïnspireerd door documentaire

Kobayashi werd geboren in de Japanse provincie Nagano, waar zijn vader chef was in een traditioneel restaurant. Na het zien van een documentaire over de Franse keuken raakte hij geïnspireerd, verhuisde naar Frankrijk en ging in de leer bij twee driesterrenchefs.

Hij begon zijn eigen restaurant negen jaar geleden in Parijs en sleepte de afgelopen jaren eerst één ster en daarna de tweede in de wacht. Nu heeft hij de hoogste onderscheiding binnen: drie sterren. ‘Je moet je continu blijven ontwikkelen, en steeds nieuwe hoogtes bereiken, zo simpel is het. En je moet naar mooie producten blijven zoeken.’ Verder onderstreepte hij het belang van een goede samenwerking. ‘Je hebt emotie nodig en je moet het plezier delen met je team’, aldus Kobayashi.

Meer over