Japanner opgepakt voor aanslagen Yokohama

Niet bekend..

Reuter, AP

TOKYO

De arrestant is volgens de politie een voormalig lid van de yakuza (mafia), die al vastzat wegens een zwendelzaak. Hij bekende in tunnels van twee stations traangas te hebben gespoten uit een spuitbus die als zelfverdedigingsmiddel wordt verkocht. De politie beschouwt de zaak in Yokohama als nabootsing van de gifgasaanval van 20 maart in Tokyo, waarvoor justitie de sekte Aum Shinrikyo (Hoogste Waarheid) verantwoordelijk houdt. Er vielen toen elf doden en meer dan vijfduizend gewonden. De arrestant lijkt geen connecties met deze sekte te hebben.

Dinsdag werden in de Japanse hoofdstad twee aanslagen met gifgas voorkomen, hoewel er door een beetje lekkend gas vier licht gewonden vielen.

De Japanse autoriteiten houden er rekening mee dat Aum Shinrikyo achter de recente aanslagen zit teneinde de arrestaties van de sekteleiders te vergelden.

Asahara, de leider van de Japanse sekte die wordt verdacht van de gifgasaanslag op de metro in Tokyo, is woensdag opnieuw in staat van beschuldiging gesteld wegens moord, zo hebben openbare aanklagers meegedeeld.

Volgens de nieuwe aanklacht heeft sekteleider Asahara in januari 1994 opdracht gegeven een 29-jarige aanhanger die zijn sekte wilde verlaten, door wurging om het leven te brengen. Wegens medeplichtigheid aan deze moord is ook Asahara's echtgenote, Tomoko Matsumoto, gearresteerd.

Asahara wordt verder beschuldigd van het illegaal verwijderen van de stoffelijke resten. Volgens openbaar aanklager Kainaka heeft de sekte een krachtige magnetron gebruikt om het lijk op te ruimen. 'Het lichaam werd fijn poeder, nadat het was verbrand en blootgesteld aan salpeterzuur of iets dergelijks. Het was helemaal geen lichaam meer. Het was afgrijselijk', aldus Kainaka.

Meer over