Japan verwerpt nieuwe wetgeving om bedreigde haaien te beschermen

De Japanse overheid heeft besloten om de nieuwe internationale wetgeving rond de bescherming van vijf haaiensoorten te verwerpen. De haaien worden door overbevissing bedreigd.

Redactie
Haaienvinnen brengen op de Aziatische markt veel geld op. Beeld AFP
Haaienvinnen brengen op de Aziatische markt veel geld op.Beeld AFP

Japan wijst de regelgeving onder voorbehoud af. De nieuwe regels werden door 178 lidstaten van de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) goedgekeurd tijdens een bijeenkomst in maart in Bangkok. De lidstaten stemden tijdens een plenaire vergadering voor een betere bescherming van de witpunthaai, drie soorten hamerhaaien en de haringhaai.

'De Japanse overheid vindt dat deze soorten door bestaande visorganisaties beheerd moeten worden' en niet door CITES, zei een Japanse diplomaat. Japan probeerde tevergeefs, samen met China, om de nieuwe wetgeving tegen te houden. In Azië worden haaienvinnen voor veel geld verkocht, ze worden als delicatesse beschouwd. De ngo Traffic schat de vinnenhandel op meer dan 480 miljoen dollar per jaar. Wereldwijd worden ongeveer 100 miljoen haaien elk jaar gedood.

De voedsel- en landbouworganisatie van de VN schat dat 90 procent van de haaienpopulatie op een eeuw tijd is verdwenen. Japan riskeert een golf van protest, omdat zijn onverzadigde vis- en zeevruchtenvangst vele soorten bedreigen, waaronder de blauwvintonijn.

Japan krijgt ook regelmatig kritiek voor zijn walvisvangstprogramma, dat officieel georganiseerd wordt voor wetenschappelijke doeleinden. Het vlees van die walvissen wordt vaak verkocht.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over