NieuwsJapan

Japan stuurt oorlogsschip en vliegtuigen naar Golfgebied om eigen schepen te beschermen

Japan gaat een torpedojager en twee patrouillevliegtuigen naar de Golfregio sturen om Japanse schepen tegen aanvallen te beschermen.

De Japanse tanker Kokuka Courageous, die in juni werd beschadigd door een mijn nabij de Straat van Hormuz. Volgens de Amerikaanse marine had de mijn een ‘treffende gelijkenis’ met mijnen zoals die ook door Iran worden gebruikt. Beeld AP
De Japanse tanker Kokuka Courageous, die in juni werd beschadigd door een mijn nabij de Straat van Hormuz. Volgens de Amerikaanse marine had de mijn een ‘treffende gelijkenis’ met mijnen zoals die ook door Iran worden gebruikt.Beeld AP

Volgens een verklaring van de Japanse regering wil het hiermee eigen schepen een veilige doorvaart garanderen. In het geval van noodsituaties kan de Japanse minister van Defensie een speciaal bevel uitvaardigen om de strijdkrachten in staat te stellen wapens te gebruiken om schepen die in gevaar zijn te beschermen.

In mei en juni waren er verschillende aanvallen op internationale koopvaardijschepen in de regio, waaronder de Japanse tanker Kokuka Courageous. Japan heeft ervoor gekozen om zijn eigen operatie te starten in plaats van deel te nemen aan een door de VS geleide missie om de scheepvaart in de regio te beschermen.

De geplande operatie is bedoeld voor de Golf van Oman, de Noord-Arabische Zee en de Golf van Aden en niet de Straat van Hormuz, zo valt op te maken uit het door het Japanse kabinet goedgekeurde plan.

De schade aan de Kokuka Courageous. Beeld EPA/US DEPARTMENT OF DEFENSE
De schade aan de Kokuka Courageous.Beeld EPA/US DEPARTMENT OF DEFENSE
Meer over