Japan, nu en later

Het onheil in Japan houdt ook de Nederlandse bladen in hun greep, en dat uit zich vooral in beeld. 'Zelden worden welvarende naties getroffen door catastrofes van zulke epische proporties. Zelden staan er dus zo veel lenzen gericht op een ramp waarvan aard en omvang zich nooit louter in woorden kunnen laten vangen', lezen we boven een foto in HP/De Tijd, waarop een Japans meisje op hoge hakken door de modder slentert. Kalm en gelaten, net als alle Japanners, zo wordt steeds herhaald in de media.


Vrij Nederland trekt deze aannamen over de Japanse volksaard in twijfel. 'Typisch Japans? Cliché? Of gewoon doordrongen van het besef dat dit gedrag nog de meeste overlevingskansen biedt?' Verderop in het blad staat de rubriek 'Fotodocument' volledig in het teken van de ramp. Als oefening. Foto's van schoolkinderen met water- en vuurwerende hoofddeksels, brandweervrijwilligers die marcheren in witte helmen. Toen nog in het nut van voorbereiding werd geloofd en de aardbeving slechts een spelletje was.


Terwijl de kerncentrale Fukushima doorrommelt, kijken Elsevier en De Groene Amsterdammer - misschien te vroeg - naar de toekomst, met koppen als 'Na de schok' en 'Na de ramp'. In het Elsevier-stuk vindt Judith Stalpers het moeilijk om te 'voorspellen hoe dit rijke hightechland de crises en de gigantische wederopbouw zal doorstaan'. Japan moet 'back to basics' en alle luxe en comfort 'waren vanzelfsprekendheden waar Japanners niet over nadachten'.


De Groene gaat nog een stapje verder en stelt datde ramp een 'gunstig effect' kan hebben op het herstel van de Japanse economie: 'Misschien heeft deze aardbeving, naast alle leed die zij veroorzaakt, daarom op lange termijn ook een gunstig effect, als de gebeurtenis die Japan nodig had om in actie te komen.'


Of de Japanners tussen al het puin zitten te wachten op deze vorm van optimisme, is de vraag. En of wij Nederlanders iets kunnen met vergezochte doemscenario's ook. Maar hier komt-ie: een vulkaanuitbarsting op IJsland kan een tsunami veroorzaken (Vrij Nederland) en als het Canarische eiland La Palma in zee stort, is Nederland ook de pineut (Elsevier). Dat u het weet.


Dan is er nog de onrust in de Arabisch wereld. De Egyptenaren gaan dit weekend naar de stembus om te beslissen over grondwetswijzigingen. Elsevier geeft wat achtergrond, De Groene constateert dat er al weer 'heimwee is naar het Tahrirplein'. Hans Jaap Melissen schrijft voor Vrij Nederland een mooi verslag vanuit Benghazi, maar een weekblad kan helaas niets anders dan een beetje aansjokken achter een onvoorspelbare tijdbom als Libië. 'Op het moment dat ik de laatste regels schrijf van dit artikel, het weekend van 12 en 13 maart, is onduidelijk welke telefoonnummers het belangrijkst zullen zijn in de nabije toekomst.'


In Nederland is alles vredig. Oké, Nieuwe Revu biedt een reconstructie van Sylvie van der Vaarts 'lange strijd om erkenning', Elsevier meldt dat studentenhuizen verplichte drugstests invoeren en regisseur Will Koopman vertelt in HP/De Tijddat ze slecht slaapt vanwege de première van haar nieuwe film Gooische Vrouwen. Gek, ze slaapt immers droog, en hoort 's nachts geen vuurschoten.


Meer over