Lezersbrieven

Japan is gidsland in gastvrije toiletten in openbare ruimte

De ingezonden lezersbrieven van maandag 1 mei 2017.

Redactie
In een toilet op het vliegveld van Narita in Japan kun je je smartphone schoonmaken. Beeld reuters
In een toilet op het vliegveld van Narita in Japan kun je je smartphone schoonmaken.Beeld reuters

Brief van de dag: Obsessie? Beschaving!

Op de fiets onderweg van Hiroshima naar Tokio. Cadeautje: elke ochtend om 9 uur plaatselijke tijd mijn Volkskrant op de digitale deurmat. Maar dat terzijde.

In Japan treffen we overal uitermate schone en prettige toiletten aan in de openbare ruimten: in trein- en busstations, in alle horecagelegenheden, bij alle tankstations, op zeer veel plaatsen in de binnenstad. Altijd gratis, vriendelijk en gastvrij. Dat heeft wat ons betreft niets te maken met obsessie, zoals staat in de VK Special Cultuurtips, maar alles met beschaving.

Kom daar maar eens om in de Nederlandse treinen, de stations, de horeca. Op dit punt is Japan gidsland.

Ludo Grégoire, Alkmaar

Empathie

Mijn complimenten voor het plaatsen van het stuk over empathie van Marco Visscher, ná het interview met de traumatoloog Kizilhan in dezelfde bijlage. Kizilhan zegt over de peilloos ellendige belevenissen van zijn patiënten: 'Ik mag de verhalen die ik hoor niet in de bioscoop van mijn eigen hoofd gaan afspelen en mij eigen maken. Want dan word ik ook een geval.'

Een beter voorbeeld bij de argumentatie in het artikel over empathie kan ik mij niet indenken! Het stuk over empathie vond ik trouwens zó goed geschreven dat ik het even moest laten bezinken.

Ernest Hamersma, Rotterdam

Empathie maakt niet blind

Het stuk 'Empathie verblindt' van Marco Visscher is verwarrend. Empathie en het oppervlakkiger sentiment op sublieme momenten worden door elkaar gebruikt. Empathie maakt niet blind, integendeel. De verzetsstrijder Koos Heijdra die op 24-jarige leeftijd in de duinen in Bloemendaal is gefusilleerd omdat hij weigerde Joden uit hun huizen te halen, was een zeer empathisch mens. Hij was zelf geen Jood en kende de families die hij moest ophalen niet. Empathie is geen momentopname van geuite gevoelens maar een diepgeworteld rechtsgevoel.

De foto van Aylan Kurdi heeft sentiment opgeroepen. Met empathie hadden de naamloze kinderen die dagelijks verdrinken in de Middellandse Zee gered kunnen worden.

Riet Zaal, Rhoon

Deze foto van het driejarige Syrische jongetje Aylan zorgde wereldwijd voor veel emotionele reacties. Beeld epa
Deze foto van het driejarige Syrische jongetje Aylan zorgde wereldwijd voor veel emotionele reacties.Beeld epa

Edam-Volendam

Als de PVV volgend jaar mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Edam-Volendam, zullen ze nog raar staan te kijken. Die verkiezingen zijn er namelijk niet. Bij de fusie in 2016 van de gemeentes Edam-Volendam en Zeevang tot de nieuwe gemeente Edam-Volendam is ook een nieuwe raad gekozen en die heeft onmiddellijk besloten de verkiezingen van 2018 over te slaan. Pas in 2022 kan Wilders hier een poging wagen.

Sijmen Tol, Edam

Woningnood

'Er moeten veel meer huizen worden gebouwd', zeggen de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen. Het is een maar al te welkome oproep, die ook helder de oorzaken aangeeft van de woningnood en de voorwaarden voor de oplossing.

Er kan niet genoeg aandacht worden besteed aan de noodzaak van nieuwe woningen. Het is niet van deze tijd om met een jong gezin nog bij je ouders te moeten inwonen of zelfs als volwassene niet aan een gezin te durven beginnen uit gebrek aan perspectief op woonruimte. Dat frustreert.

En het is zulke terechte frustratie over een overheid die haar zorgplicht verwaarloost, dat men tegenstemmen blijkt te gaan zoeken en in de richting van populisme wordt gedreven.

De geschiedenis laat zien dat de overheid haar zorgplicht jegens burgers (anders dan jegens het bedrijfsleven) nooit nakomt, tenzij deze wordt afgedwongen. We zullen weer burgerlijk ongehoorzaam moeten worden en weer gaan kraken. Er zit niets anders op.

Helen Gerretsen, Amsterdam

Interview uw grootmoeder

Een mooi, weemoedig verhaal van Mark Moorman over Emma Morano, de zopas overleden laatste mens uit de negentiende eeuw. En vooral een spectaculaire gewaarwoording hoe dichtbij de stoffige geschiedenis is.

Emma's opa kon haar vertellen over Chopin die in zijn jeugd nog volop componeerde. Misschien had hij het over zijn vader, die tegen Napoleon vocht of zijn grootmoeder van1760, toen koning Willem I nog lang niet geboren was. Laat staan Napoleon zelf, Nietzsche, Thorbecke of Van Gogh.

Nog twee oma's verder en we zitten in de Gouden Eeuw.

Interview uw grootmoeder.

Joost Heyink, Zuidwolde (Gn)

Emma Morano's opa kon nog vertellen over een componerende Chopin. Beeld Hollandse Hoogte
Emma Morano's opa kon nog vertellen over een componerende Chopin.Beeld Hollandse Hoogte

De 19de eeuw

Mark Moorman schrijft dat met de dood van Emma Morano de laatste mens die geboren is in de 19de eeuw is heengegaan. Dat is niet juist. De 19de eeuw duurt namelijk van 1801 tot en met 1900. De huidige oudste mens Violet Brown is dus ook nog geboren in de 19de eeuw.

Kerstin van Tiggelen, Dronten

Meer over