Japan-fondsen herrijzen plotseling uit hun as

Beleggen: het blijft toch een leuk spelletje. Net als overal de misère definitief lijkt te hebben toegeslagen, ontwaakt ergens op aarde een beurs uit een langdurige winterslaap....

Maar, geloof het of niet: de afgelopen drie maanden groeide de Japanse economie harder dan de Amerikaanse. Met 1,4 procent om precies te zijn, het hoogste cijfer sinds twee jaar en op jaarbasis goed voor een toename van het bruto binnenlands product met 5,7 procent, ééntiende procentpunt meer dan de groei in de VS.

Goed, Japanse groeicijfers zijn berucht om hun onnauwkeurigheid; ze worden later vaak bijgesteld, en de Japanse regering schijnt voorzichtigheidshalve nog steeds uit te gaan van een nulgroei voor het lopende begrotingsjaar, dat eindigt op 31 maart 2003. Toch gloort er licht aan het einde van de tunnel - kijk maar naar de beleggingsfondsen in Japanse aandelen.

Die boekten het eerste kwartaal een rendement van gemiddeld 0,8 procent, blijkt op de website van Morningstar, de grootste fondsenvergelijker ter wereld. Over de laatste twaalf maanden was dat zelfs 5,9 procent. Fondsen in Noord-Amerikaanse aandelen verloren gemiddeld 15 procent (eerste kwartaal dit jaar) en 14,8 procent (laatste twaalf maanden), Euroland-fondsen respectievelijk 9 en 8,5 procent.

Nog spectaculairder is het resultaat van beleggingsfondsen in Japanse small- en midcaps: plus 7,7 procent in de eerste drie maanden, plus 7,6 procent in de laatste twaalf maanden. 'Wel grappig', grinnikt Bram-Willem Schulte van financieel onderzoeksbureau MoneyView. 'Een leuke trend.' Hij vist er een paar uit zijn computer: het Henderson Japan Smaller Companies Fund (plus 27,3 procent in het eerste kwartaal) en het Threadneedle Japan Smaller Companies Growth Fund (plus 17,8 procent).

Volgens Schulte doet heel Azië het verhoudingsgewijs goed. 'Aziatische beursfondsen hebben doorgaans een lage koers-winstverhouding (het aantal malen dat de winst per aandeel in de beurskoers past), en die zijn de laatste tijd zeer in trek bij beleggers.' Ook de macro-economische signalen zijn hoopvol. 'De Amerikaanse chipgigant Intel maakt moeilijke tijden door, maar diens kleinere Taiwanese rivalen nemen de laatste tijd juist weer mensen aan.'

Meer over